De Special Operations Air Task Group waakt over SOF missies

Meer dan 40 vliegtuigen en helikopters werden tijdens de SOF-oefening Night Hawk aangestuurd door de Special Operations Air Task Group (SOATG). Ook hier sloeg ons land de handen in elkaar met de Nederlandse en Deense collega’s van de NATO Response Force (NRF).

 

De Special Operations Air Task Group (SOATG) levert waar nodig luchtsteun aan Special Operations Forces. Meer dan alleen de juiste personen op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen, het gaat ook om het toewijzen van de meest geschikte luchtmiddelen voor een bepaalde missie. SOF-teams zijn meestal van dezelfde nationaliteit en zetten slechts een type helikopter of vliegtuig in voor een opdracht.

 

De SOATG plant de missie in nauw overleg met alle spelers en stuurt de verschillende Special Operations Air Task Units (SOATU) aan. Tijdens de opdracht houden ze nauwlettend in de gaten dat de SOF-missie verloopt zoals gepland. Wanneer er toch van het plan afgeweken moet worden nemen zij de beslissing om bijvoorbeeld een missie af te breken. Ook wanneer er een vliegtuig neerstort of er gewonden of gevangenen vallen, coördineert de SOATG de nodige acties.

 

Night Hawk 2021 was een oefening om alle aspecten van de trilaterale samenwerking NRF te trainen, onder andere door een Composite SOATG (C-SOATG).  Alle deelnemers konden er op alle niveaus de NATO-procedures trainen en perfectioneren.  Multinationaal samenwerken verbetert het zicht op de noden van de troepen op het terrein. Anderzijds worden ook de eventuele beperkingen zichtbaar. Wanneer men risico’s beter kan inschatten kan een missie efficiënter en effectiever gepland worden. Dat verhoogt de kans op een veilige en succesvolle uitvoering van een missie.

 

De conclusie na Night Hawk 2021 is duidelijk: een oefening als deze is nodig zodat iedereen zijn taak kan trainen en wanneer nodig klaar kan staan. Een mindset stond als een paal boven water tijdens de grootste SOF-oefening van Noord-Europa: er zijn geen problemen, alleen oplossingen om het einddoel, een succesvolle missie, te bereiken.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene