Ardense Jagers op survival in het besneeuwde Litouwen

Het Belgisch detachement in Litouwen heeft er koude dagen op zitten. Op 8 en 9 december hield het eerste peloton van de tweede compagnie van het bataljon Ardense Jagers een survivaltraining in de bossen van Rukla. Het tweede peloton was op 14 en 15 december aan de beurt. Ze schaafden er hun overlevingstechnieken bij door het maken van een schuilplaats, een vuurtje en hun avondmaal: verse forel.

 

Sinds augustus 2022 maakt de tweede compagnie van het bataljon Ardense Jagers deel uit van de enhanced Forward Presence (eFP) Battlegroup in Litouwen. Samen met vijf andere landen (Duitsland, Nederland, Noorwegen, Tsjechië en Luxemburg) vormen ze het NATO-contingent dat op Litouws grondgebied is ontplooid om de Russische buur te ontraden het NAVO-grondgebied aan te vallen.

 

Gedurende de vijf maanden dat de Belgen in Litouwen verbleven, hebben ze deelgenomen aan verschillende oefeningen, gaande van pelotonsniveau tot op het niveau van de Battlegroup. De laatste grote battlegroup-oefening was de live fire exercise Resolute Stallion. Nu deze oefening achter de rug is en de temperaturen sinds midden november onder het vriespunt blijven, werd het tijd voor een survivaltraining.

 

Lesgever van dienst is de 1e soldaat Nicolas. Hij volgde in 2019 een vier weken durende cursus bij de cel SERE (Survival, Evasion, Resistance & Extraction) in Marche-les-Dames en mag zich nu SERE-instructeur noemen. “Het was een zeer veeleisende cursus”, vertelt 1e soldaat Nicolas. “Het fysieke vlak is zwaar, maar het mentale aspect wordt vaak onderschat. Verschillende dagen leven in isolatie zonder eten of drinkbaar water in de buurt is uitdagend. Je moet echt voor jezelf zorgen, terwijl je weet dat ze op zoek zijn naar jou. Nooit heb je een moment van mentale rust.”

 

Gelukkig was de survivaltraining in Litouwen niet zo veeleisend. Deze tweedaagse initiatie begon met een demonstratie van de verschillende schuilplaatsen die men kan bouwen (shelter in het vakjargon). Het gaat van een zeer primitieve shelter tot een volledig uitgebouwde schuilplaats waarbij alleen materialen worden gebruikt die men in de natuur vindt, zoals omgevallen bomen om de constructie te maken en dennentakken om de constructie te bedekken.

 

Na enige tijd zit iedereen droog. Omdat de temperaturen nog steeds niet boven het vriespunt uitstijgen, is ook enige warmte welkom om de nacht door te komen. Om het vuur aan te steken, zijn lucifers of aanstekers niet toegelaten. Door middel van een vuursteen proberen de Ardense Jagers vonken te maken en die over te brengen op houtschilfers die ze even daarvoor hebben geschild. Gezien de vochtigheid is het moeilijk het vuur van de eerste keer aan te steken, maar uiteindelijk slaagt iedereen erin.

 

De laatste techniek die de militairen van het peloton aangeleerd krijgen, is het klaarmaken van een forel. Instructeur Nicolas toont hoe je op een pijnloze en voorzichtige manier de forel doodt en opensnijdt. “Het is een kwestie van overleven, maar respect voor de natuur blijft van groot belang. We nemen enkel wat we nodig hebben en onze footprint is zo laag mogelijk”, aldus 1e soldaat Nicolas. Daarna wordt de forel boven het eerder aangemaakte vuur opgewarmd. Iedereen kan genieten van zijn proteïnerijke avondmaal en de koude en besneeuwde nacht ingaan.

PAO eFP LTU

PAO eFP LTU