De eindejaarspuzzel: extreme hersengymnastiek

Traditiegetrouw verschijnt in december de eindejaarspuzzel: de zogenoemde moeilijkste puzzel van het jaar met codes, versleutelingen en verborgen boodschappen. Het denkwerk voor het opstellen van de puzzel gebeurt door medewerkers van ADIV, de Algemene Dienst voor Inlichtingen en Veiligheid. Wie gaat dit jaar de uitdaging aan?

 

Geen legpuzzels of klassieke sudoku’s, maar originele puzzels die je waarschijnlijk nooit eerder zag. Soms is zelfs de opgave niet echt duidelijk en moet je aan de slag via een trial-and-error-methode. De puzzels worden opgesteld door twee anonieme ADIV-medewerkers en puzzelliefhebbers die er een heel jaar aan werken in hun vrije tijd.

 

“We willen enerzijds de bevolking een straffe uitdaging geven en anderzijds aantonen dat Defensie meer is dan het beeld van de soldaat op het terrein. Defensie investeert in toptechnologie en heeft nood aan bekwame personen die genieten van, en uitmunten in, denkwerk”, vertelt een van de anonieme puzzelbedenkers. De recente oprichting van de Cyber Command zal de vraag naar zulke profielen ook nog vergroten. De puzzel is uiteraard geen sollicitatiemiddel. “Het spreekt natuurlijk voor zich dat het kunnen oplossen van de puzzel nooit in je nadeel zal werken bij een sollicitatiegesprek”, vult de bedenker aan.

 

Iedereen kan deelnemen; alleen of in groep. Sinds dit jaar is er ook een nevencompetitie voor scholen: we zorgen voor een afzonderlijk klassement zodat middelbare scholen, hogescholen en universiteiten het tegen elkaar kunnen opnemen. Hun resultaten worden uiteraard ook opgenomen in de totale eindrangschikking.

 

Vorig jaar slaagden slechts twee teams erin om alle raadsels op te lossen. Het winnende team was het team dat de meeste geheime codes vond en daardoor in totaal meer punten kreeg.

 

Wie kroont zich dit jaar tot ‘kraker van de moeilijkste puzzel van het jaar’? De opgeloste puzzel indienen kan t.e.m. 31 januari 2023.

 

De puzzel vind je hier (erratum).

Opgave 1c: Schrijffout in de oplossing is weggewerkt.
Opgave 6a: Er stond ergens 1 letter te weinig, maar totaal geen invloed op puzzelinhoud.
Opgave 26c-d: Inhoudelijk was hier een fout. Deze is nu weggewerkt.

 

Om je al wat op weg te helpen, vind je hier de opgaven en oplossingen van de vorige edities:

 

opgave 2018 – oplossing 2018

opgave 2019 – oplossing 2019

opgave 2020 – oplossingen 2020

opgave 2021oplossingen 2021

 

Hier vind je hints voor de opgave 2022. Go for it!

DG StratCom