B-FAST: Eerste succesvolle dropping tijdens Cerulean Skies-missie

In het kader van B-FAST (Cerulean Skies-opdracht) helpt Defensie met het luchttransport van humanitaire goederen naar de Gazastrook. Vandaag vertrok een Belgisch A400M-transportvliegtuig vanuit Jordanië om de eerste paletten met voedsel en water te droppen voor de mensen in nood.

 

Nadat een Belgisch verkenningsteam ter plaatse de nodige coördinatie met de Jordaniërs had uitgevoerd, kon op maandag 4 maart de A400M van de 15de Wing naar Jordanië vertrekken. Ter plaatse werden de hulpgoederen zorgvuldig verdeeld en klaargemaakt voor de eerste air drop.

 

Een puzzel van 24 paletten gevuld met waterflessen en voedselpakketten werd zorgvuldig in het vliegtuig geladen. Twaalf militairen van het ravitailleringsteam Rav Air zijn in Jordanië constant in de weer om dit logistieke verhaal succesvol te volbrengen. Eenmaal het A400M-toestel volgeladen kon de vlucht doorgaan.

 

Omdat meerdere landen aan deze humanitaire operatie deelnemen, is een duidelijk vluchtplan essentieel om van deze opdracht een succesverhaal te maken. De voltallige formatie vrachtvliegtuigen heeft een venster van één uur om alle bevoorradingen achtereenvolgens boven het noorden van de Gazastrook uit te voeren. Een dagelijks vluchtplan moet daarom zeer goed worden gecoördineerd tussen alle deelnemende landen.

 

Samen met andere landen voerde het Belgische detachement op donderdag 7 maart zijn eerste dropping uit.

 

Ondertussen draaien de voorbereidingen voor een volgende bevoorrading door het Belgische detachement op volle toeren. Dagelijkse updates bepalen wie wanneer een dropping zal uitvoeren, maar de mogelijkheid dat een Belgische A400M de komende dagen terugkeert boven de Gazastrook lijkt zeer reëel.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene

Nathalie Mylle