B-FAST : Job well done!

Na 31 dagen van activiteiten, twee teamrotaties, 207 vrijwilligers, 3.500 aardbevingsslachtoffers en… 8 geboortes loopt de missie van B-FAST in Turkije ten einde. Maar de terugkeer van het tweede logistiek en medisch team naar België op vrijdagavond 10 maart betekent niet het einde van ons veldhospitaal: België heeft het ziekenhuis geschonken aan Turkije, dat de zorg aan de bevolking zal blijven verlenen.

 

“Een patiënte pakte mijn hand en ik zag de dankbaarheid in haar ogen zonder dat er een woord werden gewisseld”, zegt commandant Griet Vermeulen, anesthesiste. “Ik werd geraakt door de dankbaarheid en de liefde van de slachtoffers, door hun kracht ondanks de rampen”, getuigt een logistiek medewerker.

 

48 uur achter elkaar

 

In de 48 uur na de aardbeving van 6 februari, waarbij meer dan 50.000 mensen om het leven kwamen in Turkije en Syrië, werd de operatie B-FAST opgestart. Tien vluchten en 130 ton materiaal later werd een veldhospitaal ter grootte van een voetbalveld (6.000 m²) opgezet.

 

Amper tien dagen na de ramp was het veldhospitaal volledig operationeel, 24 uur per dag, zeven dagen per week.

 

Chirurgen, dokters, verpleegkundigen,…

 

Naast het logistieke team dat de apparatuur vervoerde, maakten zo’n 13 leden van de Medische component deel uit van het eerste team. Ze werden op 26 februari afgelost door 12 andere militairen.

 

Onder hen: chirurgen, artsen, verpleegkundigen, maar ook een medisch planner, een apotheker, een onderofficier voor geneeskundige bevoorradingen, een laboratoriumassistent en een dierenartsassistent.

 

3.500 patiënten… en 8 baby’s

 

In het ziekenhuis zijn meer dan 3.500 patiënten behandeld. Op de afdeling Mother & Child werden ook acht kinderen geboren. “Deze dienst is een echte meerwaarde, het is een zonnestraal in de duisternis van hun realiteit”, aldus majoor Torfs.

 

In het Kwartier Majoor Housiau in Peutie is het een warm weerzien met de families en de deelnemers van de B-FAST  operatie. “Voor ons was het moeilijk, maar voor haar moet het nog moeilijker geweest zijn”, zegt de echtgenoot van een verpleegster, met wie hij drie kinderen heeft. “Zij waren voorbereid en opgeleid om een noodoperatie uit te voeren, het was niet gemakkelijk maar het zal zeker een positieve ervaring zijn,” zegt de vrouw van een vrijwilliger.

 

“Job well done! Geniet van het weerzien met jullie families,” besluit de Vicechef Defensie (VCHOD), luitenant-generaal Marc Thys. Hij kwam de teams verwelkomen samen met de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, de vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke en Zijne Excellentie, ambassadeur van de Republiek Turkije, Bekir Uysal.

 

Schenking ziekenhuis

 

Het veldhospitaal zal blijven werken, behandelingen uitvoeren en levens redden. Tenminste totdat het plaatselijke ziekenhuis in Kirikhan weer volledig operationeel is.

 

België heeft Turkije zijn veldhospitaal, een deel van zijn medische uitrusting en zijn waterzuiveringsinstallatie voor schoon drinkwater aangeboden. De overgang van Belgische artsen naar Turkse collega’s is de laatste weken geleidelijk verlopen.

 

Een klein team van tien logistieke medewerkers blijft nog tot zondag ter plaatse om het resterende materieel te repatriëren en de overgang van het veldhospitaal te volgen.

Y. Willems

Vincent Bordignon