Celtic Uprise 2021: terug naar de kerntaken

West- en Oost-Vlaanderen vormden de afgelopen twee weken het strijdtoneel voor een oefening van de Gemotoriseerde Brigade en andere ondersteunende eenheden. Wat een zeer ambitieuze training in samenwerking met Frankrijk moest worden, werd noodgedwongen een oefening met de nadruk op de kerntaken.

 

Van 26 april tot en met 6 mei 2021 zouden een 400-tal militairen van verschillende eenheden deelnemen aan een omvangrijke oefening in een strategische samenwerking met Frankrijk. Door de verslechterende coronasituatie sloot dat land de grenzen en kondigde het opnieuw een lockdown af.

 

“Hierdoor moest de Franse gevechtseenheid de stekker uit de oefening trekken”, vertelt kolonel Jacky Cabo, commandant van de gemotoriseerde brigade. “Daarop hebben we de volledige oefening gereorganiseerd naar het inoefenen van kerntaken.”

 

In die omstandigheden hebben het Bataljon Bevrijding – 5 linie, het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR), het 11 Bataljon Genie en nog enkele andere ondersteunende eenheden het beste van zichzelf gegeven. Gedurende twee weken oefenden ze patrouilles, observaties, beveiliging, konvooien, antiterroristische acties en zelfs medische evacuaties. Onder hen bevonden zich veel nieuwe militairen die voor de eerste keer aan een oefening van dit kaliber konden deelnemen.

 

Op woensdag 5 mei voerde een zeer gemotiveerde compagnie van Bevr – 5 Li een syntheseoefening uit met ondersteuning van 11 Genie. Daarbij ontmantelden ze een wapenopslagplaats en schakelden ze de vijand uit.

 

Voor dit scenario hadden ze de unieke kans om te oefenen op een locatie die later dit jaar wordt afgebroken. Hierdoor konden ze vrijuit valstrikken plaatsen, ramen inslaan en zelfs muren omvergooien om zo realistisch mogelijk te trainen.

 

“De voorbije jaren hebben we belangrijke steun geleverd aan de natie zoals tijdens de operatie Vigilant Guardian en de coronacrisis”, zegt de kolonel. “Maar daarnaast is het wel heel belangrijk om deze gevechtsprocedures te blijven inoefenen zodat we klaar zijn om deel te nemen aan eender welke missie!”

 

De coronacrisis maakt het echter niet gemakkelijk om een oefening als deze te organiseren. Door een goed geïntegreerd systeem met regelmatig sneltesten, nauwgezette naleving van de opgelegde maatregelen en discipline heeft Defensie bewezen dat het veilig een oefening kan organiseren, ook in covidtijden.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre