Behind enemy lines: survival workshop tijdens EUTM RCA

Ook tijdens buitenlandse missies blijven onze militairen voortdurend trainen en hun vaardigheden bijschaven. Om de veiligheidsprocedures op te frissen en hen voor te bereiden op isolatie in een potentieel vijandige omgeving, organiseert de Belgische cel Personnel Recovery regelmatig workshops rond Survival Evasion Resistance Extraction (SERE) tijdens de trainingsmissie van de EUTM RCA (Europese Unie Trainingsmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek).

 

In tropische temperaturen geven Pieter en Lorenzo, beiden gebrevetteerd SERE-instructeur, een inleidende workshop ‘survival’ in het militaire kamp Moana in de hoofdstad Bangui. Het doelpubliek bestaat uit Belgische, Franse en Portugese militairen die deelnemen aan de Europese trainingsmissie EUTM RCA. “We zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht de verschillende nationaliteiten, de gestandaardiseerde veiligheidsprocedures kent en kan toepassen”, legt Lorenzo uit. “Daarnaast proberen we ook wat handige tips en tricks mee te geven in geval van noodsituaties.”

 

Overleven in isolatie

 

De survivalworkshop kadert in het grotere geheel van ‘Personnel Recovery’, de procedure die in werking treedt wanneer iemand afgezonderd geraakt in een vijandig gebied en veilig teruggebracht moet worden. Aangezien de kans op een onmiddellijke reddingsactie niet vanzelfsprekend is, is het belangrijk dat men zichzelf zo lang mogelijk kan behelpen met de middelen die voorhanden zijn. “Militairen moeten in staat zijn om minstens drie dagen zelfstandig te kunnen overleven achter een vijandelijke linie” vertelt Lorenzo. “Wanneer ze daar niet in slagen, wordt het namelijk moeilijker om ze veilig terug te brengen. Onze instructies hebben dus als doel mensen voor te bereiden op het moment dat ze geïsoleerd zouden zijn en hoe dat te overleven”.

 

Vier survivalprincipes

 

Tijdens de workshop wordt de nadruk gelegd op vier prioritaire principes bij survival: bescherming, locatie, water en eten. Pieter en Lorenzo nemen elk onderdeel kort onder de loep, waarna ze de deelnemers aan het werk zetten. “De bedoeling is om hen bepaalde vaardigheden aan te leren die ze in elke omgeving kunnen gebruiken. Zo is het belangrijk om een paar goede basisknopen te kennen waarmee je een degelijke shelter kan bouwen”, toont Lorenzo. “Ook vuur maken is een cruciaal aspect. In deze tropische omstandigheden lijkt het misschien niet noodzakelijk, maar wanneer het hard regent kan je toch gemakkelijk onderkoeld geraken.”

 

Personnel Recovery ervaren

 

Om de workshop af te sluiten zetten Pieter en Lorenzo nog een korte ‘personnel recovery’ in scène. “Cobra six, expect recovery figures three max” (‘Cobra six, voorzie bijstand 3 figuren max’), klinkt er door de radio. Drie minuten later rijden twee gepantserde Cobra-voertuigen van de Georgische Force Protection het terrein op. Ze bewaken de omgeving 360 graden en recuperen dan vlug een van de ‘geïsoleerde’ deelnemers. “Zo ervaren ze hoe het is om opgepikt te worden tijdens een personnel recovery en intussen kunnen wij onze radioprocedures oefenen”, legt Lorenzo uit. “Wanneer je deze training geeft aan militairen die niet meteen op zending gaan, heeft dit een heel andere connotatie dan wanneer je dit ter plekke doet”, besluit hij. “Hier is het risico op isolatie en personnel recovery reëel.”

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre