CDSCA: 50 jaar trouwe dienst

De Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van de Belgische Defensie (CDSCA) viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De gelegenheid om terug te blikken op een organisatie die als missie heeft om te voorzien in de sociale en culturele behoeften van het personeel van Defensie.

 

De CDSCA, opgericht door de wet van 10 april 1973, is de bevoorrechte partner van Defensie op het gebied van welzijn van het personeel. Het biedt permanente ondersteuning aan de militaire gemeenschap en bevordert het evenwicht tussen werk- en privéleven.

 

Tot de kerntaken behoren sociale bijstand, gezinshulp, huisvesting, sociale, culturele en promotionele voordelen, vakanties en hospitalisatieverzekeringen.

 

Berlijnse muur

 

Na 1945 werden door de aanwezigheid van Belgische strijdkrachten in Duitsland (BSD) tal van organisaties opgericht om de militairen en hun families sociale, culturele en steun te bieden. In 1973 werden de verschillende organisaties samengebracht onder de vlag van de CDSCA.

 

Na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Belgische militaire aanwezigheid in Duitsland, concentreert de CDSCA zich op haar missies in België. In 1999 neemt het de verantwoordelijkheid voor individuele sociale dienstverantwoordelijkheid over van het Hulp- en Informatiebureau voor gezinnen van militairen (HIB).

 

270 mensen

 

“We zijn met 270 mensen, inclusief woningbeheerders,” vertelt Aline Deworme, administrateur-generaal van de dienst. Veel gepensioneerden blijven ons steunen, net als de vrijwilligers die elke zomer toezicht houden en de kindervakanties bezielen. Ik zeg graag dat het hart van Defensie klopt bij de CDSCA!”

 

“De aangeboden diensten zijn gaaf! Laatst profiteerde ik van kortingen op schoenen en kocht ik kaartjes voor een pretpark voor de familie “, vertelt Mathieu, een militair die gewonnen is voor de promoties van de webshop.

 

 

Logement

 

Duurzaamheid van de infrastructuur is een van de huidige prioriteiten van de CDSCA. Tegen 2050 moet de hele infrastructuur 100% CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken zijn isolatiewerken nodig, evenals een omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen.

 

Sylvain is militair en woont in een accommodatie van CDSCA: “Ik heb in drie verschillende CDSCA-woningen gewoond; eerst een flat met twee slaapkamers, toen een huis met drie slaapkamers en nu een semi-passief huis uit 2011 waar ik nu met mijn gezin woon. Ik ben de eerste huurder, en het heeft alles wat je maar kunt wensen: vier slaapkamers, een tuin, een semi-uitgeruste keuken, een waterzuiveringsinstallatie, … tegen een huurprijs die onder de marktprijs ligt.

 

Zichtbaarheid, aantrekkelijkheid en duurzaamheid

 

De CDSCA zet zich in voor een voortdurende evaluatie van haar diensten. Door middel van tevredenheidsenquêtes en het beheer van vragen en klachten wordt voortdurend bijgestuurd.

 

Zichtbaarheid, aantrekkelijkheid en duurzaamheid zijn de strategische doelstellingen voor de komende jaren. De CDSCA zal intern en extern blijven communiceren via verschillende traditionele kanalen (flyers, opendeurdagen, enz.) en via sociale netwerken (Facebook, Instagram, LinkedIn). Het zal ook blijven digitaliseren om de vele jonge rekruten te bereiken.

 

Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum zijn er tal van kortingen en voordelen beschikbaar op de CDSCA-website. Een boek gewijd aan deze vijf decennia zal eveneens verkrijgbaar zijn via de webshop voor 15€, inclusief verzendkosten.

 

Ontdek ze op: Diensten – CDSCA – OCASC (cdsca-ocasc-website.be)

Yuki Willems

DG STRATCOM & CDSCA