België neemt het commando over van Task Force AGENOR in de Verenigde Arabische Emiraten

Op 7 december 2023 vond op de Franse marinebasis in de Verenigde Arabische Emiraten een commandowissel plaats voor de Task Force AGENOR, de militaire pijler van de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH).  De Belgische Flotilje-admiraal Hans Huygens werd donderdag benoemd tot commandant van Task Force AGENOR.

 

EMASoH werd gelanceerd met een gezamenlijke Europese steunverklaring en is volledig operationeel sinds 25 februari 2020. De landen die momenteel deelnemen zijn België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen en Portugal.

 

Deze Europese maritieme bewustmakingsmissie in de Straat van Hormuz heeft als doel een veilige navigatieomgeving te waarborgen, bij te dragen aan de de-escalatie van spanningen en een inclusieve regionale dialoog in de Straat van Hormuz te faciliteren. Ze bestaat uit twee afzonderlijke componenten: een diplomatieke component en een militaire component, Operatie AGENOR genaamd.

 

Belgisch commando

 

De ceremonie voor de commandowissel vond plaats in Abu Dhabi. Voorgezeten door de Franse Rear-admiral Emmanuel Slaars, operationeel commandant van EMASoH, en onder de vlag van de Benelux Admiraal (ABNL), loste de Belgische Flotilje-admiraal Hans Huygens de Italiaanse Rear-admiral Mauro Panebianco af van zijn commandotaken.

 

Een derde keer voor België

 

Sinds de oprichting in januari 2020 heeft EMASoH twee Belgische commando’s gehad: van maart 2022 tot juli 2022 met divisie-admiraal Tanguy Botman en van januari 2023 tot juni 2023 met kapitein-ter-zee Renaud Flamand (beiden tijdens hun commando bevorderd tot Rear-admiraal).

 

Medailles

 

Tijdens de ceremonie werden ook Franse medailles uitgereikt aan de staf van de strijdkrachten. Deze werden uitgereikt als erkenning voor hun inspanningen en prestaties op het gebied van veilige doorvaart en vrijheid van scheepvaart in de Straat van Hormuz.

TBN Anaëlle E.K.

FFEAU – Forces françaises aux Émirats Arabes Unis