Eurocorps klaar voor stand-by rol als NATO Joint Task Force hoofdkwartier in 2024

Na 18 maanden doorgedreven voorbereidingen is het Eurocorps nu officieel gecertificeerd voor haar stand-by rol als NATO Joint Task Force Headquarter in 2024. Een zestigtal Belgische militairen namen deel aan de certificatieoefening Steadfast Jackal 2023, drie weken intensieve training in het Joint Warfare Center (JWC) te Noorwegen. Dit om het hoofdkwartier optimaal te kunnen voorbereiden voor deze belangrijke rol.

 

 

Duitsland, Spanje, Frankrijk, Polen, België en 13 andere landen hebben deelgenomen aan deze grootschalige oefening op een totaal van ongeveer 800 militairen. Leden van het Eurocorps werden versterkt door andere eenheden (Individual Augmentees in NATO Jargon).

 

Fictief scenario

 

Er werd getraind op operationeel en tactisch niveau in een grote computergestuurde commandopost oefening. Het Eurocorps voerde daarbij een crisis response operatie uit in een fictief scenario tegen een tegenstander in verschillende domeinen: land, lucht, marine en cyber. Van het planningsproces, de logistieke keten tot de communicatie: alle aspecten en procedures van een militaire operatie werden getest. Heel wat Belgische militairen namen deel als specialisten in verschillende takken.

 

De adjunct-Stafchef Plans & Operations van het Eurocorps, brigadegeneraal Tom Laurent legt uit: “Het is een opportuniteit om multinationaal en op joint niveau te kunnen trainen op zo’n grote schaal zodanig dat we tot 50 000 troepen kunnen aansturen. In JWC biedt NATO ons de tools om dat te kunnen doen: qua planning, logistiek, uitvoering, inlichtingen en communicatie. Alles kan goed gesimuleerd worden op een niveau dat thuis niet mogelijk is. Dat maakt de training realistisch.”

 

Steadfast Jackal sluit de intensieve voorbereidingsperiode af. In 2022 en 2023 vonden er in dat kader al verschillende Eurocorps oefeningen plaats.

 

Stand-by in 2024

 

Het Eurocorps is een multinationaal hoofdkwartier dat een grote verscheidenheid aan land- en joint operaties kan plannen en uitvoeren voor de NATO en de Europese Unie. Het bestaat momenteel uit 11 landen, waarvan een honderdtal militairen uit België, en kan op zeer korte tijd ontplooid worden.

 

“De geopolitieke situatie rechtvaardigt dat er een organisatie op dit niveau klaar is om te reageren als er een crisis uitbreekt,” aldus generaal Laurent. “Er was tijdens STJA ook bijzondere aandacht voor human security en conflict gerelateerd geweld. Alles wat eigen is aan een crisissituatie, zoals contacten met de Verenigde Naties, moet ook in onze processen geïntegreerd worden.”

 

NATO en Europese Unie

 

Dankzij het succesvol afronden van Steadfast Jackal 2023 is Eurocorps nu klaargestoomd voor haar stand-by rol voor NATO in 2024. Eurocorps kan dus indien nodig volgend jaar ingezet worden bij crisis response operaties, vredesondersteunende operaties, non-combatant evacuation operations, rampen en humanitaire hulp. Deze intensieve trainingen bereidden Eurocorps ook voor op haar rol als Force HQ voor de Europese Unie Battlegroup vanaf 2025.

Bilitis Nijs

PAO Eurocorps