Belgisch detachement in Litouwen neemt aanloop naar certificaatoefening Iron Wolf

Tot 28 september vindt in Litouwen de multinationale oefening Rising Stallion plaats. Meer dan 140 Belgische militairen van de Ardense Jagers en andere ondersteunende eenheden, die er ontplooid zijn voor de NATO-opdracht enhanced Forward Presence (eFP), nemen er samen met 5 andere naties aan deel. Het Duitse contingent is de Lead Nation.

 

Tijdens Rising Stallion trainen onze militairen verschillende zaken. Allereerst is er het klaarmaken op een ontplooiing na het binnenkomen van een order. Daarna oefent men de tactische verplaatsing over de weg en het innemen van de oefenzone, gevolgd door het trainen op de tactieken, technieken en de procedures in het veld.

 

Uiteraard heeft de Battle Group een gezamenlijk objectief voor deze oefening. Het is immer cruciaal dat de militairen uit deze verschillende naties kunnen samenwerken. Naast het trainen van de procedures van de Battle Group, is ook voor het overkoepelende commando het trainen van de tactische verplaatsing over de weg een belangrijk objectief. Bovendien is Rising Stallion, waarbij nog geoefend wordt per compagnie, een goede voorbereiding op de certificaatoefening Iron Wolf die een stapje verder gaat.

 

Alarmoefening gestart

 

Rukla, 19 september 9u00: in de Litouwse kazerne komt eenzelfde berichtje op honderden gsm’s tegelijk binnen: alarmoefening Rising Stallion gestart. De hele Battle Group schiet in actie: gevechtskledij wordt aangetrokken en wapens worden afgehaald. De voertuigen worden geladen en gevechtsklaar gemaakt, munitie wordt uitgedeeld. Wanneer iedereen gecamoufleerd is, alle checks gebeurd zijn en de wapens geladen, komt de hele kolonne in beweging op weg naar hun afwachtingsstelling. Een zone waar op dat moment nog geen vijand is waargenomen. Hier zullen ze ongeveer 24 uur wachten op verdere orders.

 

Tactische verplaatsing over de weg

 

Op dinsdagochtend start de tactische verplaatsing over de weg, van Rukla naar het oefenterrein van Pabrade. Een afstand van niet minder dan 130 kilometer. De Battle Group is opgedeeld in 10 kolonnes waarbij de ene helft een noordelijke route volgt en de andere, waaronder de Belgische compagnie, een zuidelijke route. De eerste kolonne bevat de verkennende elementen waaronder 1 peloton landgenoten. De rest van onze Belgische militairen vormt de tweede golf, bestaande uit 16 voertuigen waarvan heel wat Armoured Infantry Vehicles (AIV) en enkele vrachtwagens.

 

Ongeveer halfweg wordt er een technische stop gehouden om de voertuigen te inspecteren. De motor wordt nagekeken, alsook het oliepeil en andere cruciale elementen. Na een klein kwartiertje wordt de reis naar Pabrade verdergezet.

 

Na vijf lange uren onderweg zijn, worden bij aankomst alle voertuigen opnieuw van brandstof voorzien alvorens stelling te nemen in het oefenterrein. Daar trainen ze tot en met 28 september allerhande tactieken, technieken en procedures zodat ze, aan het einde van de rit, vol vertrouwen Iron Wolf kunnen aanvatten.

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon

Damien Van Laethem