Rosetta’s maken kennis met militaire omgeving

Ben je jonger dan 26 jaar en wil je een eerste werkervaring opdoen binnen Defensie? Dan kom je in aanmerking voor het zogenaamde Rosetta-statuut. Op die manier kan je een job binnen de administratie, horeca of zelfs techniek bekomen. Twaalf van deze kandidaat-stagairs bezochten de kazerne van Marche-en-Famenne.

 

De Rosettacontracten zijn contracten van een jaar, die hernieuwbaar zijn. Je kan in dienst blijven tot op de laatste dag van het trimester waarin je 26 jaar wordt. Carolane uit Ciney heeft al een eerste ervaring als “Rosetta” achter de rug en dat smaakte duidelijk naar meer.

 

“Ik houd vooral van de zekerheid dat dit statuut met zich meebrengt,” geeft ze toe. “Ik heb een jaar in het hoofdkwartier van Evere gewerkt en dat beviel me wel.” Carolane werkte in Evere binnen de administratie van Defensie. “Ook de collega’s en werksfeer zaten daar goed. Ik praat graag en veel,” lacht ze. “Dus omringd door mensen voel ik me wel goed.”

 

Ze behoort nu tot een van twaalf geselecteerde kandidaten om het statuut van Rosetta te bekomen. Zij volgen momenteel een opleidingstraject van vier weken bij het Vormingscentrum FOREM van Marloie in de buurt van Marche-en-Famenne. Drie eenheden binnen de kazerne van Marche-en-Famenne openden hun deuren voor deze selectie stagairs. Op die manier is een militair kwartier geen abstracte omgeving meer voor de Rosetta’s.

 

Carolane kijkt er alvast naar uit. “Ik woon in Ciney, een twintigtal minuten rijden van hier. Dat is al een pak dichterbij dan Brussel,” lacht ze.

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh