Belgische en Franse ministers van Defensie tekenen CaMo 2 en de aankoop van negen CAESAR NewGeneration

Ludivine Dedonder, Minister van Defensie, ondertekende met haar Franse ambtgenoot, Florence Parly, de intergouvernementele overeenkomst CaMo 2, waarmee het strategische partnerschap tussen beide landen en hun wil om te werken aan een Europese defensie, worden versterkt. Deze overeenkomst omvat de aankoop van negen CAESAR NG (CAmion Equipé d’un Système d’ARtillerie de Nouvelle Génération) geïnfovaloriseerde systemen, met levering gepland voor 2027. De aanbesteding zal in de komende weken door het Franse Directoraat-Generaal Bewapening (DGA) in naam en voor rekening van België worden genotificeerd.

 

Als aanvulling op het operationele luik, met inbegrip van een gezamenlijke vorming en geïntegreerde training (“plug and fight”-concept tussen de Belgische en Franse gevechtseenheden), omvat deze overeenkomst de aankoop van 9 geïnfovaloriseerde CAESAR NG, inclusief materiaal voor de groep Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) en de nodige hard- en software om de artilleriestukken in het geïnfovaloriseerde netwerk te brengen, bijhorende tooling en documentatie en connex materiaal, zoals materiaal om de munitie te programmeren, bijkomende onafhankelijke hard-en software om de vuurelementen onafhankelijk te controleren enz…  De totale kostprijs bedraagt ruim 62 miljoen euro.

 

De CAESAR NG is een 6×6 voorzien van een 155mm kanon met een looplengte van 52 kalibers, die het mogelijk maakt om vuren tot een afstand van 40km af te leveren. De productie zal naadloos aansluiten bij de productie van dezelfde identieke voertuigen voor het Franse Armée de Terre, waardoor de samenwerkingsopportuniteiten met onze Franse strategische partner andermaal optimaal kunnen ingevuld worden.

 

De nieuwe generatie CAESAR behoudt de huidige configuratie van het artilleriesysteem, dat zich reeds tijdens operaties heeft bewezen (meer dan 100.000 projectielen afgevuurd sinds 2009). De belangrijkste verbeteringen betreffen de bescherming van de bemanning en de mobiliteit. Er komt een mijnen- en ballistisch gepantserde cabine, die bestand is tegen geïmproviseerde explosieven en munitie van klein kaliber. Bovendien is de mobiliteit van het voertuig volledig opnieuw ontworpen door Arquus. De CAESAR NG is uitgerust met een nieuwe motor (460 pk in plaats van 215 pk voorheen), een nieuwe automatische versnellingsbak en een nieuw chassis. Tenslotte is de CAESAR NG voorzien van de laatste versie van de vuurleidingssoftware en is de cabine voorbereid om plaats te bieden aan de nieuwe CONTACT-radio (infovalorisatie – communicatie en datanetwerk binnen CaMo). De BARAGE-jammer van Thales kan ook op de CAESAR worden geïnstalleerd.

 

De huidige artillerie zal evolueren naar één batterij indirecte precisievuursteun met een lange dracht op basis van luchtvervoerbare wielvoertuigen, één batterij indirecte vuursteun kortere dracht op basis van de huidige 105mm-artilleriestukken met daarnaast een batterij sensoren samengesteld uit radarbedienaars, voorwaartse waarnemers en de nodige verbindingselementen met de gesteunde eenheden.

 

CaMo 2 volgt op het eerste luik, dat in 2019 in werking trad, door deze ongekende Europese samenwerking op defensiegebied te verdiepen met het oog op maximale en langdurige interoperabiliteit tussen de twee landmachten. Het gehele CaMo-samenwerkingsverband wordt uitgevoerd onder toezicht van de Belgische Landcomponent, het Franse leger, het Belgische Directoraat-generaal voor Material Resources (DG MR) en het Franse Directoraat-Generaal Bewapening (DGA- Direction générale de l’armement).

Johan Lievens

DG MR