Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen nemen deel aan grootschalige NAVO-oefening AIR DEFENDER 23

Op 12 juni 2023 is de grootschalige NAVO-oefening AIR DEFENDER 23 van start gegaan. Deze multinationale oefening valt onder de leiding van de Duitse luchtmacht en heeft als doel om de deelnemende luchtmachten de mogelijkheid te bieden om hun operationele en tactische vaardigheden te verbeteren en de onderlinge samenwerking te versterken. De trainingsvluchten vinden plaats in drie specifiek aangewezen luchtruimen boven Duitsland. De oefening zal plaatsvinden tot 23 juni 2023, waarbij maar liefst 10.000 deelnemers en 250 vliegtuigen uit 25 verschillende landen betrokken zijn.

 

Met de deelname van vier F-16 gevechtstoestellen speelt België een actieve rol in grootschalige NAVO-oefening. Onze vliegtuigen en piloten zullen zij aan zij met hun internationale collega’s, verschillende trainingsscenario’s uitvoeren die een collectieve verdediging van het NAVO-luchtruim simuleren. De Belgische F-16’s zullen opereren vanuit hun thuisbasis in Kleine-Brogel (10de Tactische Wing).

 

Met onze deelname tonen we aan dat we klaar zijn om indien nodig naadloos te integreren in NAVO-luchtoperaties en kunnen we onze internationale samenwerking en interoperabiliteit op het gebied van luchtoperaties demonstreren.

 

Internationale samenwerking en interoperabiliteit zijn essentiële aspecten van moderne militaire operaties. Het vermogen om samen te werken met bondgenoten en partners versterkt niet alleen de gezamenlijke verdedigingscapaciteit, maar maakt ook gecoördineerde en gecombineerde operaties mogelijk. Dit is met name belangrijk binnen het kader van de NAVO, waarin lidstaten zich verbinden tot collectieve verdediging en elkaar ondersteunen in geval van een bedreiging.

 

AIR DEFENDER 2023 is een belangrijke mijlpaal voor de NAVO en benadrukt de vastberadenheid van de bondgenoten om een geloofwaardige afschrikking en verdedigingscapaciteit te behouden. De grootschalige oefening laat zien dat de NAVO in staat is om snel en effectief te reageren op bedreigingen en zorgt voor een sterk signaal van eenheid en solidariteit binnen het bondgenootschap.

 

De oefening – die Duitsland in 2018 begon te plannen – is gebaseerd op een collectief verdedigingsscenario, ook bekend als artikel 5-scenario, waarin bondgenoten hun luchtmachten naar Duitsland sturen om te vechten tegen hybride bezettingstroepen van een fictieve tegenstander.

David Vandroogenbroeck

DG StratCom