Defensie en Jumping Vivat: samen voor het goede doel

Van 09 tot 11 juni stond de sportstal in Ternat volledig in het teken van de nationale paardenspringwedstrijd Vivat. Defensie en de vzw Jumping Vivat organiseren dit jaarlijkse evenement traditiegetrouw voor het goede doel. De opbrengst gaat naar het Tehuis Generaal Cornet, een centrum voor kinderen met een mentale beperking, voornamelijk van militairen of voormalige rijkswachters.

 

Sinds de oprichting in 1975 zet Vivat zich in voor huisvesting, tewerkstelling en vrijetijdsbesteding van verstandelijk gehandicapte volwassen uit de militaire gemeenschap of de ex-Rijkswacht. Dit werd geconcretiseerd door het destijds door de militairen opgerichte Tehuis Generaal Cornet in Nijvel. Momenteel biedt het tehuis onderdak aan 42 mentaal mindervalide personen.

 

Met dit springconcours hoopt Defensie fondsen te werven om de goede werking van het tehuis in de toekomst te garanderen en financiële steun te bieden aan de gehandicapten. De opbrengst van vorig jaar bijvoorbeeld werd gebruikt om al het sanitair van het tehuis te vernieuwen. Jumping Vivat vzw is uitgegroeid tot de één van de vijf goede doelen van de Chef Defensie. Net als vorig jaar staat Kolonel Filip De Greve mee in voor de organisatie.

 

Militaire steun

 

Drie dagen lang lieten de kandidaten in elf proeven hun talenten zien tijdens een indrukwekkende springwedstrijd. Op de laatste wedstrijddag streden de deelnemers in de grote finale om de ‘Grote Prijs van de Chef Defensie’, waarbij de ruiters een hindernisparcours met sprongen van meer dan 1,45 meter hoog moesten afleggen.  Op zondag reikte Luitenant-generaal dr. Neirinckx de hoofdprijs van 5.500 euro uit.

 

De talrijke steuneenheden van Defensie zijn essentieel voor het succes van dit driedaags evenement. Onder andere het 14e Medisch Bataljon en de Militaire Politie tekenden present, evenals andere eenheden zoals de CIS (Communicatie en Informatie Systemen) en de logistiek. Allen dragen hun steentje bij voor Vivat!

Bilitis Nijs

Gert-Jan D’haene