Belgische mijnenjager vervoegt internationale vloot

Op 24 augustus vertrok het Belgische militaire schip M917 Crocus voor drie maanden naar de Baltische Zee. De mijnenjager zal er ingezet worden binnen één van de vier permanente ontmijningseskaders van de NAVO: SNMCMG1 (Standing NATO Mine Counter Measures Group1). 

 

Onder bevel van Luitenant-ter-zee eerste klasse Marie-France Godeau zet het schip vaart richting het oosten van Europa. De Crocus zal er net zoals voorgaande jaren de permanente vloot van mijnenbestrijdingsvaartuigen vervoegen. De vloot heeft als doel historische explosieven in de Noordzee en de Oostzee te neutraliseren, de samenwerking tussen schepen afkomstig uit verschillende NAVO-lidstaten te versterken, de aanwezigheid en solidariteit van de NAVO aan haar grenzen te doen gelden en fungeren als een snelle-interventiemacht in geval van crisis.

 

Het eskader telt 7 schepen uit verschillende NAVO-lidstaten: België, Nederland, Noorwegen, Duitsland, Litouwen, Estland en Letland.

 

De bemanning van het schip heeft de veeleisende operationele tests voorafgaandelijk aan deze inzet met succes doorstaan ​​en is klaar voor haar opdracht, ondanks de moeilijke omstandigheden gelinkt aan COVID-19. De militairen, die 14 dagen voor vertrek in quarantaine zijn geplaatst en aan een COVID-test zijn onderworpen, zullen in eerste instantie geen voet aan wal mogen zetten tijdens deze bijzondere missie.

 

De terugkeer van bemanning in Zeebrugge is voorzien op 20 november 2020.

Gert-Jan D’haene

Gert-Jan D’haene