Update – Belgische piloot brengt zich in veiligheid met zijn schietstoel in Leeuwarden (Nederland)

De Belgische piloot die vandaag zijn schietstoel heeft moeten gebruiken bij de opstart van zijn F-16 op de vliegtuigparking van de vliegbasis Leeuwarden, is na behandeling van een beenbreuk nog steeds gehospitaliseerd. Het technisch lid van het grondpersoneel heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten en heeft het detachement in Leeuwarden terug vervoegd.

 

Een onderzoek werd gestart door de Nederlandse Koninklijke Maréchaussée, de Nederlandse vliegveiligheidsdiensten en Belgische militaire vliegveiligheidsdienst (Aviation Investigation Safety Board), waarvan een onderzoeksteam is aangekomen in Leeuwarden. Dit onderzoek beoogt de oorzaken van dit incident in kaart te brengen.

 

Het ongeval gebeurde tijdens de Weapons Instructor Course (WIC) in Leeuwarden. Dit is een internationale opleiding met deelnemers uit België, Nederland en Noorwegen. De cursus duurt zes maanden en loopt van 3 mei tot 22 oktober. De Belgische Luchtmacht is er ter plaatse met vijf toestellen, vier cursisten, vier instructeurs en ondersteunend personeel.

 

Belgische piloot gebruikt veilig zijn schietstoel in Leeuwarden (Nederland)

Een Belgische piloot heeft vandaag op de vliegbasis Leeuwarden in het noorden van Nederland zijn schietstoel moeten gebruiken bij de opstart van zijn F-16 op de vliegtuigparking.

 

De piloot heeft hierbij verwondingen aan het been opgelopen en werd naar het hospitaal overgebracht voor verzorging. Een technish lid van het Belgisch detachement dat aanwezig was bij het incident werd uit voorzorg naar het hospitaal gebracht. De families werden onmiddellijk ingelicht. Het toestel kwam in een leeg containerpark terecht met enkel materiële schade tot gevolg.

 

Een team van het ASIB (Aviation Safety Investigation Board) van Defensie zal zich naar Leeuwarden begeven om het vliegveiligheidsonderzoek in te stellen.

 

De piloot volgt momenteel de Weapons Instructor Course (WIC) in Leeuwarden. Dit is een internationale opleiding met deelnemers uit België, Nederland en Noorwegen. De cursus duurt zes maanden en loopt van 3 mei tot 22 oktober. De Belgische Luchtmacht is er ter plaatse met vijf toestellen, vier cursisten, vier instructeurs en ondersteunend personeel.

Afbeelding ter illustratie