Veilig naar huis dankzij de diergeneeskundige dienst

Het Belgische detachement bij de NAVO-opdracht enhanced Forward Presence in Litouwen bereidt zich volop voor op de terugkeer naar België. In die fase is het essentieel om al het materiaal en de voertuigen te reinigen en te ontsmetten. Zo voorkomen ze dat die mogelijk besmettelijke ziektes naar België meebrengen. Hiervoor kan het detachement rekenen op Arnout, een dierenarts-reservist, die voor het eerst aan een buitenlandse opdracht deelneemt.

 

Sinds anderhalf jaar werkt Arnout voltijds als dierenarts-reservist bij Defensie, voordien was hij zelfstandige. “Het avontuur in een job bij Defensie sprak mij enorm aan”, vertelt hij. “In teamverband werken en de afwisseling in de job van dierenarts maken van dit alles een unieke ervaring.”

 

“Ik heb voorlopig een contract voor één jaar als reservist via de vrijwillige encadreringsprestatie (VEP)”, gaat Arnout verder. “Ik ben vastberaden om een vervolg te breien aan dit avontuur. Het is een enorme verrijking voor mezelf om als reservist in een buitenlandse opdracht ingezet te worden.”

 

Het werk dat ze in Litouwen verrichten is van groot belang voor de Belgische samenleving. Dankzij een goede reiniging en ontsmetting van het materiaal en de voertuigen ter plekke, vermijden ze dat bepaalde besmettelijke ziektes mee naar België terugkeren.

 

In 2018 had België te kampen met een verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Het duurde meer dan twee jaar om dat virus te overwinnen. De impact op onze economie was dan ook enorm. In bepaalde regio’s van Litouwen is dit virus nog aanwezig.  Het kan zich in de vastgekoekte modder onderaan voertuigen bevinden of meereizen op persoonlijk materiaal dat met de grond in aanraking kwam.

 

“Daarom voert het detachement in Litouwen eerst een eerste grondige reiniging uit van de voertuigen”, gaat Arnout verder. “Nadien zorgt mijn team voor een grondige controle alvorens de voertuigen aan de binnen- én buitenkant te desinfecteren. Vervolgens worden de voertuigen afgesloten zodat het risico op besmetting maximaal gereduceerd wordt. Hetzelfde geldt voor de containers en de individuele uitrusting zoals tenten, camouflagenetten of rugzakken.”

Detachement eFP

Detachement eFP