Belgische troepen keren terug naar Litouwen

Als onderdeel van de NAVO-operatie Enhanced Forward Presence (eFP) is een compagnie van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers (1 C/1 Gr) met tal van militaire voertuigen naar Litouwen gestuurd. Zij blijven daar naar verwachting van januari tot juni 2021. Het commando van de missie en dus ook de organisatie van alle maneuvers liggen in handen van 1 C/1 Gr.

 

Na de annexatie van de Krim door Russische troepen beslisten de geallieerden op de top van Warschau in 2016 om de militaire aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staten en in Polen te versterken. Dit jaar keert het Belgische contingent terug naar Litouwen, nog steeds onder Duits bevel, om opnieuw deel te nemen aan de eFP.

 

Met de hulp van de Movement Control Group werd het transport van 63 voertuigen georganiseerd om zich aan te sluiten bij de Duitse Battle Group in Litouwen. Op dinsdag 12 januari reden de voertuigen van Leopoldsburg naar de haven van Zeebrugge. Op zondag 17 januari werden ze ingescheept en begonnen ze aan de meerdaagse overtocht.

 

De ingezette troepen gingen voor hun vertrek in quarantaine voor hun eigen veiligheid en die van de missie. Daarna vloog op vrijdag 22 januari een compagnie van 1 C/1 Gr naar Litouwen, samen met troepen van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie, het 11 Bataljon Genie en andere eenheden voor gevechtsondersteuning (logistiek, medisch en telecommunicatie). In totaal nemen om en bij de 200 Belgische militairen deel aan deze operatie.

 

In Litouwen vestigen de troepen zich in Rukla, een militair kamp op ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Vilnius. Van daaruit halen ze in de haven hun gevechtsvoertuigen op om ze naar het kamp terug te brengen.

 

De Belgische militairen trainen in Litouwen met troepen uit andere landen die aan eFP deelnemen. Zo kunnen ze zich vertrouwd maken met verschillende operationele processen om te reageren op problemen aan de grenzen van NAVO-landen. De oefeningen worden complexer naarmate de inzet vordert, wat zal uitmonden in een grote internationale oefening.

Manon Collignon

Gert-Jan D'haene, Jorn Urbain, Rein Van den Bergh

Mathieu Duhembre, Luc Carvers, Patrick Fockenoy, Astrid Cremers