Symbolische schenking mondmaskers bij herdenking Koreaoorlog

Yoon Soongu, ambassadeur van de Republiek Korea, en de Zuid-Koreaanse defensieattaché kolonel Yong Sun Kim hebben op 31 januari op symbolische wijze mondmaskers geschonken aan België. De Belgische en Zuid-Koreaanse afgevaardigden ontmoetten elkaar precies zeventig jaar na de eerste ontscheping van Belgische soldaten voor het Vrijwilligerskorps voor Korea.

 

Op zondag 31 januari ontmoetten de Zuid-Koreaanse ambassadeur en defensieattaché de Belgische brigadegeneraal Vincent Descheemaeker, adjunct-onderstafchef Operaties en Training, mevrouw Sophie Karlshausen, directeur Politieke en Diplomatieke Aangelegenheden van de Minister van Defensie, en luitenant-kolonel Peter Defrancq, commandant van het 3 Bataljon Paracommando’s.

 

Die datum is niet toevallig gekozen. Op 31 januari 1951, precies zeventig jaar geleden, ontscheepte een eerste Belgisch militair contingent naar het Koreaanse schiereiland. Tussen 18 december 1950 en 13 november 1954 hielpen in totaal 3.712 Belgische militairen als deel van een internationale troepenmacht Zuid-Korea verdedigen tegen de invasie van Kim Il-sung’s communistische troepen uit Noord-Korea. Daarbij lieten 101 van hen het leven.

 

De symbolische overhandiging van enkele maskers vond plaats in het bureau van de Chef Defensie in Brussel en volgde op een eerdere Zuid-Koreaanse schenking van 60.000 mondmaskers. Daarvan gaan er 10.000 naar Belgische Koreaveteranen en hun families, 50.000 maskers werden aan Defensie zelf geschonken. Ook vorig jaar kreeg Defensie al mondmaskers van de Koreanen. Toen ging het om 20.000 stuks.

Stijn Verboven & Manon Collignon

Vincent Bordignon