Beperkte bezetting repetitie défilé na zware overstromingen

Vanwege de zware overstromingen van vorige week ging de generale repetitie voor het militaire defilé te voet van 21 juli vandaag in beperkte bezetting door. Verschillende troepen worden nog steeds ingezet in de getroffen gebieden en kunnen ook morgen niet deelnemen aan de feestelijkheden. Ook de samenstelling van het gemotoriseerd- en luchtdéfilé wordt op de nationale feestdag gewijzigd.

 

Met de nationale feestdag voor de deur, oefent de colonne te voet nog een laatste maal in de kazerne van Peutie. Ook dit jaar gebeurt dat met een beperkte bezetting. Deze keer niet door de coronacrisis, wel door het verwoestende water dat vorige week een groot deel van België in puin achterliet. Verschillende eenheden worden momenteel ingezet tijdens de missie ‘Hulp aan de natie’ en kunnen daardoor niet deelnemen aan de feestelijkheden van 21 juli. Het detachement van de Koninklijke Militaire School met prinses Elisabeth is wel van de partij.

 

Geen Medische Component en aangepaste muziek

 

Dit jaar zullen er geen detachementen van de Land- en Medische Component aanwezig zijn tijdens het gemotoriseerde défilé en het défilé te voet. Die troepen zijn voorbehouden om hulp te bieden in de getroffen gebieden. Ook de dynamische demonstratie van Defensie werd geannuleerd, zodat een maximale beschikbaarheid van de eenheid gegarandeerd blijft. Om dezelfde reden zullen er ook geen helikopters te zien zijn tijdens het luchtdéfilé.

 

Ook in het civiele luik zal het aantal troepen worden ingeperkt. Tijdens de colonne te voet zullen de aspirant-commissarissen van de Nationale Politieacademie en aspirant-inspecteurs van de politieschool in Luik (een van de door de overstromingen zwaarst getroffen regio’s) worden begeleid door de cadetten van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene. Bij het gemotoriseerde civiele detachement zullen slechts enkele voertuigen per component deelnemen aan de parade.

 

Als steunbetuiging zal ook het muziekrepertoire worden aangepast en zullen de artiesten een geschikte boodschap brengen in lijn met de omstandigheden die ons land momenteel treffen.

 

75 jaar Marine tijdens dag van nationale rouw

 

Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van de Marine wappert sinds maandagavond 19 juli de Marinevlag onder de triomfbogen van het Jubelpark. De Marine mag daar twee dagen per jaar haar vlag hijsen: op 15 januari, de datum van het begin van de Royal Navy – de allereerste Belgische Marine in de 19e eeuw – en op 20 juli, de Dag van de Marine en vandaag ook dag van nationale rouw.

Wilge Decraene

Didier Authelet & Clint Soete