Binnen zonder bellen !

Na de Russische inval in Oekraïne eind februari 2022 ontplooide België 300 militairen naar Roemenië. Het Bataljon 1/3 Lansiers levert het leeuwendeel van het detachement, met steun uit onze logistieke en medische eenheden en genie- en communicatiespecialisten. De Belgen dienen er onder bevel van het Franse 27 Bataillon de Chasseurs Alpins, 500 man sterk. Samen vormen ze de Battle Group Forward Presence (BGFP).

 

 

Voorzichtig nadert een sectie van het 1/3 Lansiers een gebouw waar zich een onbekend aantal ‘vijanden’ verschanst. Niks aan te doen, het gebouw moet veiliggesteld worden. De sectiechef roept een ploeg van de gevechtsgenie te hulp.

 

Dit is de opzet van een demonstratie waarbij de aanwezige sectie van het 4 Bataljon Genie uit Amay haar kunnen toont ten overstaan van de rest van de Battle Group. Dergelijke oefeningen en demonstraties geven de collega’s, zowel Belgen als onze NAVO- partners, een beeld van de werkwijze en capaciteiten van onze troepen. Op die manier worden zowel kennis als vertrouwen opgebouwd.

 

Het scenario loopt verder:

Onder dekking van de rest van de sectie naderen de chef en enkele van zijn mannen een deur. Een strook klevend explosief wordt verticaal op het midden van de deur aangebracht en verbonden met een detonator. Daarna brengen de mannen zich stilletjes in veiligheid achter een hoek van het gebouw.

 

3,2,1,… BOEM! Met een oorverdovende knal dringt een flits en een hete wolk de kamer in, net als een regen puin en beton. Ademhalen is er al snel onmogelijk. De sectie dringt het gebouw binnen en neutraliseert de vijand.

 

De hele actie duurt slecht een paar minuten. Het resultaat is indrukwekkend, evenzeer door de snelheid van uitvoering als door het resultaat.

 

Een goede raad: wanneer u de gevechtsgenie uitnodigt, laat liever de deur open!

Henri Houillet

Henri Houillet