Opnieuw 2500 vacatures in 2023

In de kazerne van Peutie werd op 12 september 2022 een persconferentie gehouden naar aanleiding van het wervingsjaar 2023. Defensie gaat volgend jaar op zoek naar 2500 nieuwe, jonge en gemotiveerde militairen en burgers voor het invullen van allerhande functies: van ondersteunende- tot gevechtsfuncties en technici. Alle jobs staan open voor mannen en vrouwen.

 

Defensie zet de zoektocht naar de invulling van 10.000 vacatures voor deze legislatuur verder met 2500 vacante posities in 2023, waarvan 300 officieren, 950 onderofficieren en 1250 soldaten en matrozen. Verder zijn er 760 vacatures voor burgerpersoneelsleden en 950 openstaande functies voor reservisten.

 

“We schenken aandacht aan de operationele jobs, maar ook aan de vacatures voor technici en de ondersteunende functies zoals administratie en logistiek”, vertelde Ludivine Dedonder, minister van Defensie, tijdens de persconferentie.

 

Momenteel bedraagt het percentage vrouwelijke militairen 10%. “Ook dit percentage moet omhoog”, vertelt de minister. “Jonge vrouwen hebben nog te veel de perceptie dat Defensie alleen werk heeft voor mannen. Dat is absoluut niet zo.”

 

Technische bacheloropleiding

 

Behalve jongeren met een diploma op zak kunnen ook kandidaten zonder technisch diploma bij Defensie terecht. Het zorgt dan voor de nodige scholing en biedt bovendien de mogelijkheid om een technische bacheloropleiding te volgen in een hogeschool naar keuze. Studenten die al een specifieke technische bachelor volgen, kunnen na een of twee jaar hun studies verderzetten op kosten van Defensie en tegelijkertijd een loon ontvangen.

 

Dynamische demonstratie

 

Na de uiteenzetting volgde een dynamische demo waar de technische configuratie van apparatuur op militaire voertuigen werd getoond. “Het gaat vooral om communicatiesystemen, maar we ontwerpen bijvoorbeeld ook systemen om de antennes in de voertuigen te bevestigen”, vertelt Kim Van Brussele. Hij startte zijn loopbaan bij Defensie als ‘Rosetta’, de startbaanovereenkomst waarbij jongeren onder de 25 jaar een eerste job ervaring kunnen opdoen. Daarna koos Kim ervoor om van statuut te veranderen. “Ik heb mijn testen gedaan bij Selor en kon fulltime aan de slag bij Defensie als burger”, legt Kim uit. “De werksfeer is top en bovendien is het werk gevarieerd. Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Integendeel”, zegt hij nog overtuigd.

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre