Bulls Eye : Een geslaagde schietcursus !

Sinds begin april is het militaire oefenkamp Lagland, gelegen nabij de kazerne van Aarlen in de provincie Luxemburg, gedurende vier weken de thuisbasis voor de cursus schootsmonitor. De cursus werd georganiseerd door de divisie Force Protection van de Luchtmachtstaf COMOPSAIR, als deel van de opleiding van de nieuwe jonge militairen op onze Luchtmachtbasissen.

 

Gezien het grote aantal jonge militairen, jongens en meisjes, dat de laatste maanden in onze eenheden toestroomt is er een nijpend tekort aan schootsmonitoren voor de opleiding gevechtsschieten (TGS).

“Van alle nieuwe rekruten krijgen slechts 30 onderofficieren de mogelijkheid om schootsmonitor te worden. De kazerne van Aarlen en het oefenkamp Lagland zijn de perfecte uitvalsbasis om de vier weken durende opleiding aan een stuk uit te voeren. In Leopoldsburg of Marche-en-Famenne zou dit niet mogelijk geweest zijn,” vertelt adjudant Gregory, instructeur gevechtsschieten en Belgisch militair kampioen NCD Combat Shooting, terwijl we richting de schietstand wandelen.

 

Tijdens de schietoefeningen leren de kandidaat monitoren alle mogelijke schiethoudingen aan op de verschillende doelafstanden. Zowel overdag als bij duisternis leren ze hun wapen, de SCAR, doeltreffend te gebruiken over afstanden van 0 tot 100, 200, 300 en zelfs 400 meter.

“Om maximale doeltreffendheid te behalen zijn onze wapens uitgerust met speciale optronische kijkers. Voor het vuren bij nacht kunnen de wapens uitgerust worden met wit licht of onzichtbare lasers, in combinatie met Night Vision Goggles op de helm,” gaat Gregory verder.

 

“Dit jaar hebben we zelfs met een absolute primeur te maken,” gaat luitenant Jan, Force Protection officier en verantwoordelijke voor de oefening verder. “Voor het eerst wordt de cursus monitor gevechtsschieten onmiddellijk met SCAR, het nieuwe standaard wapen van onze Luchtmacht Force Protection eenheden, gegeven. Tot voor kort gebeurde dit nog met de FNC, het gemeenschappelijke wapen, en volgde er nadien een conversie voor SCAR. We zijn dus zeer trots dat we de opleiding op deze manier kunnen geven,” zegt hij terwijl we richting de 300-meter stand lopen.

 

De veeleisende cursus omvat twee modules en vergt zowel discipline als techniek. Tijdens de Alfa module leren de stagiairs hun wapen door en door kennen, terwijl tijdens de module Bravo hoofdzakelijk het vuren aan bod komt.

 

“In de vierde en laatste week passen we het geheel van de cursus aan de procedures en werking van onze Luchtmachteenheden aan. Dit noemen we de Air Force Qualification of AFQ,” zegt Gregory voor hij een nieuw vuurbevel aan de leerlingen geeft.

 

“Tijdens de cursus is veiligheid primordiaal en worden fouten niet toegelaten. Drie veiligheidsfouten in één van de modules of een afwezigheid van twee dagen tijdens de cursus is voldoende om de cursus vroegtijdig te beëindigen en het monitorsbrevet niet te behalen,” gaat de luitenant op strenge toon verder.

 

Van de initiële dertig kandidaten blijven er vandaag, in de laatste week, nog twintig over. Op enkele uitzonderingen na komen ze allen uit de Force Protection wereld en zullen ze de komende weken zelf als schootsmonitor op de schietstand staan.

 

Wij wensen hen alvast heel veel succes !

Margot De Vecchi & Jozef Vanden Broeck

Jozef Vanden Broeck