Marine viert 75e verjaardag tijdens Vlootparade in Antwerpen

Op woensdag 18 mei vond in Antwerpen de Vlootparade plaats ter ere van 75 jaar Marine. Onder toeziend oog van onder andere de koning voeren negen schepen van de Belgische en Nederlandse Marines via de Schelde Antwerpen binnen.

 

Het fregat Leopold I gaf bij aankomst met 21 saluutschoten het letterlijke startschot van de Vlootparade en de daaropvolgende Vlootdagen ter ere van 75 jaar Marine. De zon lokte heel wat nieuwsgierigen naar de Scheldekaaien, vanwaar het spektakel te bezichtigen was.

 

Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Marine en onder het goedkeurend oog van Zijne Majesteit de koning voeren negen schepen van de Belgische en Nederlandse Marines, waaronder het mijnenbestrijdingsvaartuig Lobelia, het patrouillevaartuig Pollux en het opleidingszeilschip Zenobe Gramme, een voor een Antwerpen binnen. Met het MAS op de achtergrond staken de statige marineschepen fel af tegen de Antwerpse binnenstad.

 

Na de passage van de schepen, die iets verderop aanmeerden, ondertekende de koning het Gulden Boek van de stad. Admiraal Jan De Beurme, commandant van de Marinecomponent, overhandigde Zijne Majesteit als blijk van erkentelijkheid van de Marine een kunstwerk. Koning Filip nam nadien nog de tijd om te praten met aanwezige militairen en andere gasten, zoals een leerling van de Antwerp Maritime Academy en CEO’s van partnerhavenbedrijven.

Van vrijdag 19 tot en met zondag 22 mei zijn de marineschepen tijdens de Vlootdagen te bezichtigen ter hoogte van het Steen in Antwerpen. Aan de Orteliuskaai staat ook een maritiem dorp opgesteld, waar bezoekers aan de hand van demo’s kunnen ontdekken welke taken de Marine en haar partners op zee uitvoeren.

 

Meer info over de Vlootdagen vind je hier.

Wilge Decraene

Jorn Urbain

Patrick Fockenoy