C-130 met spoedhulp naar Beiroet

Vrijdagavond is vanop de militaire luchthaven van Melsbroek een C-130-transportvliegtuig richting Beiroet vertrokken. Onze regering stelde medische en humanitaire noodhulp ter beschikking voor de zwaargetroffen Libanese hoofdstad. Defensie zorgt voor het transport naar het getroffen gebied.

 

Na de explosie in Beiroet beslisten heel wat landen om humanitaire hulp te bieden. Ook België bood meteen zijn hulp aan. Op vraag van de Libanese regering werd meteen medisch en humanitair materiaal verzameld om zo snel mogelijk ter plaatse te brengen.

 

Op de militaire luchthaven van Melsbroek kwam al dit materiaal bijeen. Zo kon het personeel van de Luchtcomponent zo snel mogelijk de laadpaletten klaarmaken. Het medisch materiaal bestaat uit ongeveer 10.000 medische pakketten om de ziekenhuizen ter plaatse te herbevoorraden. Het humanitair materiaal bestaat vooral uit slaapzakken en dekens. Naast de directe slachtoffers zagen immers ook heel wat inwoners van Beiroet hun woningen verwoest, waardoor ze geen dak meer boven het hoofd hebben.

 

De C-130 vertrok dus met steunmateriaal en zonder hulppersoneel. Dat gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van de Libanese regering, verklaarde Defensieminister Philippe Goffin tijdens de persconferentie in Melsbroek vlak voor het vertrek.

 

De komende weken blijft het personeel van de Luchtcomponent alvast paraat. De kans bestaat dat er nog één of meerdere vluchten met extra materieel of zelfs hulpteams richting Libanon vertrekken.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene