Campus Saffraanberg: het zenuwcentrum van de onderofficierenopleiding

De Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) Saffraanberg in Sint-Truiden is een belangrijke schakel binnen Defensie voor de opleiding van competente onderofficieren. In september begonnen 450 nieuwe rekruten er aan hun militaire basisopleiding. Afgelopen vrijdag kreeg de school ook een nieuwe commandant. Kolonel Engels nam de fakkel over van kolonel Hinnekens en staat nu aan het hoofd van de school.

 

Praktisch gezien bestaat de KSOO uit drie departementen vorming: het departement militaire vorming, het departement technische vorming en het departement voortgezette vorming. Zij worden bijgestaan door de Directie Steun. De school biedt dus basisvorming en permanente opleiding aan de militair tijdens verschillende fasen in zijn loopbaan.

 

De ruggengraat van Defensie

 

“Onderofficieren zijn de ruggengraat van Defensie. Ze zorgen voor standvastigheid binnen de eenheid en zijn dus een belangrijke steunpilaar”, aldus de kersverse schoolcommandant, kolonel Engels. Net als zijn voorganger is kwaliteit voor hem een topprioriteit, zowel voor de vormingen als voor de instructeurs.

 

De nieuwe lichting rekruten zijn net gestart met hun basisopleiding. Sinds kort zijn er ook tweemaal per jaar nieuwe wervingen en is de vorming aangepast. Waar de basisvorming 11 weken duurde en de fase kader/sectie 7 weken, zijn deze teruggebracht naar 9 weken elk. Naast de basisopleidingen worden ook technische vormingen aangeboden, evenals de voorbereiding voor de Koninklijke Militaire School (VDKMS) de corebusiness van Saffraanberg.

 

Technisch en militair

 

Bij het departement technische vorming zijn er momenteel 108 kandidaten op het tweejarige opleidingsprogramma. Generaal Thierry Esser, directeur van Human Resources van Defensie (DGHR), verklaart: “De grote kracht van Defensie is dat het een grotere diversiteit qua job invulling kan bieden dan andere werkgevers die zich louter richten op technische vaardigheden. Hier zijn jongeren in de eerste plaats militairen die ook technische competenties hebben. Dat is nodig omdat de omstandigheden waarin ze later hun technische kennis zullen gebruiken ook militaire vaardigheden vereisen, zoals verdediging skills.”

 

Tom (19 jaar), kandidaat onderofficier-technieker in de specialisatie gevechtsvliegtuigen, bevestigt: “Ik ben technieker, maar bovenal ben ik militair. We hebben hier een enorm goede groepsgeest en veel discipline. De opleiding is ook heel praktisch. Als we een concrete vraag hebben, kan onze instructeur dat direct in de hangar tonen op een echte F-16-motor. Dat is een grote meerwaarde!”

 

STEM-profielen

 

Naast de tweejarige technische opleiding verwelkomt Saffraanberg sinds vorig studiejaar ook bachelors van technische studies uit de civiele sector. Deze kandidaten voltooiden hun hogere studies techniek elders in België en volgen nu hun militaire opleiding in de KSOO. Midden augustus werden er nog eens 60 aangeworven voor dit nieuwe schooljaar. Zo bundelt Defensie haar krachten om de interesse voor STEM-richtingen (science, technology, engineering, mathematics) aan te wakkeren.

 

De collega’s van morgen

 

“Jonge onderofficieren krijgen veel verantwoordelijkheden eenmaal ze in hun eenheid toekomen. Om die aan te kunnen, moeten ze goed voorbereid zijn. De onderofficieren die vandaag worden opgeleid, zullen er morgen staan om de toekomstige jonge collega’s mee aan boord te nemen,” aldus generaal Esser.

 

Kolonel Engels besluit: “Dit zijn onze toekomstige kaderleden. Het is de bedoeling dat dat ze na hun vorming met voldoende vertrouwen vertrekken om een groep te leiden. Ik kijk echt uit naar deze uitdaging: de vorming is praktijkgericht en de resultaten op het terrein zie je meteen!”

 

Ook geïnteresseerd om militair te worden?

 

Bekijk dan snel onze vacatures op mil.be

 

Of kom langs op de verkenningsdagen in Saffraanberg: de ‘Verkenningsdag Technische opleidingen KSOO’ op 27 september en 22 november, of de ‘Verkenningsdag niet-technische opleidingen’ op 18 oktober.

 

Agenda | Defensie (mil.be) (‘Jobdagen’ aanklikken)

Bilitis Nijs

Thierry Dumoulin & Bilitis Nijs