3D printen, een toverstaf voor operaties?

“Wat kan een militair doen als hij geen reserveonderdelen heeft? Simpelweg, overschakelen op 3D-printen. Deze vrijdag eindigt de eerste Europese workshop die militaire experts en civiele industrie samenbrengt op het gebied van wat specialisten “additive manufacturing” noemen. Defensie was aanwezig. Beldefnews was er ook.

 

Additive manufacturing (AM) is het proces waarbij een object wordt gemaakt door het laag voor laag op te bouwen (3D-printen). Omdat het AM ziet als een sleuteltechnologie met een groot potentieel, organiseerde het Europees Defensieagentschap deze week in Nederland AM village 2023. Het doel: het verbeteren van snelle reparaties tijdens operaties (Battle Damage Repair).

 

Uitwisseling tussen landen

 

Battle Damage Repair (BDR) is een vaardigheid die vereist is door de NAVO. Elk lidland moet getraind zijn in improvisatie en snelle herstellingen, zodat apparatuur en voertuigen hun missies kunnen voortzetten. Het doel is dan ook te voorkomen dat een storing te lang duurt en om de militairen operationeel te houden.

 

Tijdens het evenement kregen de strijdkrachten van een tiental landen de kans om hun kennis, protocollen en uitrusting te delen, zodat iedereen zich kan ontwikkelen op het gebied van BDR.

 

“Defensie heeft een zeer goede reputatie op dit gebied, niet alleen vanwege het materieel, maar ook dankzij zijn zeer goed opgeleid personeel”, zegt Adjudant-majoor Tom Vermandere, instructeur bij het Logistiek Trainingscentrum in Doornik.

 

Werken met burgers

 

3D-printen in aluminium, siliconen, plastic of titanium, mobiele, autonome of batterijgevoede printers en allerlei soorten beveiligde programma’s: tijdens de week presenteerden civiele bedrijven hun producten, de een nog innovatiever dan de ander.

 

“Deze week kunnen militaire en civiele techniekers samenwerken aan de herstelling van voertuigen. Er zijn dus militaire oplossingen met onze middelen en civiele oplossingen met innovatieve 3D-printers”, legt de Adjudant-majoor uit.

 

Militaire uitrusting

 

De verschillende landen kregen de kans om hun huidige uitrusting te onthullen: een container met uitschuifbare onderdelen voor het Poolse leger, een voertuig met een aanhangwagen waarvan het dak omhoog kan voor het Duitse leger, het gebruik van virtual reality door de Britten en 3D-printers in bijna alle landen…

 

De Belgische Defensie had de gelegenheid om zijn Taurus-voertuig en zijn uitrusting in de kijker te zetten, maar ook en vooral zijn containerprototype met alle snel inzetbare uitrusting die nodig is voor de BDR. Het leger zal tegen eind 2023 over 6 containers beschikken: “Met twee man is al het materieel in twee uur operationeel”, legt Tom Vermandere uit. Een eerste innovatie die ongetwijfeld gevolgd zal worden door andere.

Aude Ransbotijn

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre