Uitzonderlijk nachtvluchten F-16 op woensdag

Militaire vliegtuigen en helikopters doorkruisen dagelijks het Belgische luchtruim. Vaak overdag, maar ook ’s avonds, op grote hoogte en laag boven de grond. Uw veiligheid verzekeren gebeurt boven België maar ook in de rest van de wereld, in steun van onze NAVO-bondgenoten of tijdens buitenlandse missies als de regering ons daartoe de opdracht geeft.

Om deze opdracht te allen tijde te kunnen uitvoeren, moeten we het huidige operationele niveau van onze Luchtmacht handhaven door onder meer de kwalificaties van onze F-16 piloten op peil te houden. Dit doen we door middel van trainingsvluchten.

 

Nachtvliegen is één van de essentiële vaardigheden die alle militaire piloten onder de knie moeten krijgen en onderhouden. Een groot aantal van onze missies tijdens buitenlandse opdrachten worden tijdens de nacht uitgevoerd. Het vergt heel wat uren training om op een optimale manier om te kunnen gaan met de sensoren en nachtzichtapparatuur in een jachtvliegtuig.

 

Naast het nachtvliegen, oefenen onze piloten ook in het vliegen op lage hoogte voor tactische doeleinden. Door zo laag mogelijk te vliegen blijft de piloot buiten het zicht en radarbeeld van een tegenstander. Dit vergroot de kans op een succesvolle operatie en de overlevingskans.

 

In principe vinden deze nachtvluchten plaats op een maandag en dinsdag. Uitzonderlijk kan het gebeuren dat deze training ook op woensdagavond gepland staat.

Op 19 mei zullen er extra nachtvluchten worden ingelast ter vervanging van de nachtvluchten die in maart niet gevlogen werden omwille van de tijdelijke immobilisatie van de F-16 vloot van de Luchtcomponent.

Op 26 mei zullen er extra nachtvluchten worden gevlogen ter vervanging van de nachtvluchten die op 24 mei niet plaatsvinden omwille van de feestdag ‘Pinkstermaandag’.

 

Tijdens de weekends wordt er normaal gezien niet gevlogen, enkel in uitzonderlijke omstandigheden kan het gebeuren dat de toestellen van de Quick Reaction Alert (QRA) gedurende het weekend moeten opstijgen om te reageren op een reëel noodgeval. Het personeel en de vliegtuigen van de Air Component garanderen hiermee 24 uur per dag, 7 dagen per week uw veiligheid. Deze beurtrol wordt momenteel uitgevoerd door Belgische jachtvliegtuigen tot 20 Mei 2021. Daarna nemen de Nederlandse collega’s de opdracht weer voor een tijdje over.

 

De verschillende sanitaire maatregelen gelinkt aan Covid-19 die genomen zijn door de verschillende landen, hebben het buitenlands trainingsprogramma van de Luchtmacht verstoord. Sinds de corona-uitbraak zie en hoor je ons dus frequenter in het Belgisch luchtruim.

 

Meer lezen: Agenda | Defensie (mil.be)

Luchtcomponent Public Relations

Michael Moors