Ceremonie Commonwealth in Brussel

Op 8 november vond aan de Tombe van de Onbekende Soldaat de jaarlijkse herdenkingsceremonie van de Commonwealth plaats. Verschillende ambassadeurs eerden er de soldaten afkomstig uit de Commonwealth staten die sneuvelden in beide Wereldoorlogen.

 

De genodigden, waaronder Brits ambassadeur S.E. Martin Shearman, brigadegeneraal An-Roos De Potter als vertegenwoordiger van de minister van Defensie en mijnheer Geert Bekaert, directeur van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), werden ontvangen met een eregarde. Zij werden vergezeld door de Nieuw-Zeelandse, Canadese, Indiase en Australische ambassadeurs. Samen bewezen zij eer aan soldaten uit de Commonwealth die hier in de loop van de Eerste en Tweede Wereldoorlog het leven lieten.

 

Ook leerlingen van de British School of Brussels in Tervuren waren voor de gelegenheid uitgenodigd. Zij legden bloemen aan het Graf van de Onbekende Soldaat en lazen teksten voor. Traditioneel weerklonk de Last Post, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, waarna de Eeuwige Vlam aangewakkerd werd.

 

Daarna ondertekenden de genodigden het Gulden Boek, waarna de Belgische en Britse volksliederen de plechtigheid besloten.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D'haene