‘Combat Ready’ kwalificatie voor jong gebrevetteerde helikopterpiloten

Van 6 tot 24 maart 2023 vond de helikopteroefening ‘Nap of the Earth’ plaats in onze Belgische Ardennen.

 

Tijdens deze oefening leerden vier jong gebrevetteerde helikopterpiloten van het 17de smaldeel A109 MRH de knepen van het vak om te navigeren op een kaart, tactische manoeuvres uit te voeren en laag te vliegen in valleien en bosrijke gebieden.

 

De opgedane kennis werd tijdens de ‘Tactical Week’ uitvoerig op de proef gesteld.

 

“Deze week gaan we alles wat onze stagiairs de voorbije weken geleerd hebben samenbrengen in een grote gecombineerde oefening. Enerzijds is er de ‘Combat Ready’ cursus voor vier jong gebrevetteerde Agusta piloten van het 17de smaldeel en anderzijds hebben we de ‘Tactical Instructor’ cursus voor 2 NH90 TTH piloten van het 18de smaldeel van vliegbasis Bevekom. Ondersteuning van de grondtroepen komt van het 2de Bataljon Commando’s van Flawinne” verklaarde Commandant vlieger Steven Windey, instructeur helikopterpiloot en detachementscommandant, aan het begin van de ochtendbriefing.

“Aan de hand van een ‘intel update’ en een ‘mission briefing’ moeten de stagiairs zelfstandig de volledige missie uitwerken en de andere leden van de formatie briefen. Elke formatie bestaat uit drie Agusta A109 helikopters en een NH90 TTH helikopter. De opdracht van de helikopters is afhankelijk van het scenario. Soms staan ze in voor de verkenning van het traject, soms voor de beveiliging van de NH90 en op andere ogenblikken brengen ze de troepen zelf ter plaatse” vervolgt Steve aan het einde van de briefing.

 

“De scenario’s van deze Tactical Week zijn zeer uiteenlopend. Zo is er de insertie en extractie van een team commando’s voor de beveiliging van een ambassade, is er een underslung van een sectie mortieren en is er als kers op de taart een oefening voor Forward Air Controllers samen met de F-16’s van het 31ste smaldeel van de vliegbasis Kleine-Brogel” vertelt luitenant vlieger Thomas Gouy, initiatiefnemer en verantwoordelijke voor de Tactical Week scenario’s, terwijl we de weekplanning overlopen. “Dankzij de goede verstandhouding en samenwerking met de collega’s van het 2de Bataljon Commando’s van Flawinne kunnen we aan deze oefening een extra realiteitsgevoel koppelen, wat een absolute meerwaarde is voor onze stagiairs. Bovendien zorgen dit soort opdrachten ook voor extra training voor de collega’s van het 2de Bataljon Commando’s,” gaat Thomas verder.

“De afgelopen drie weken waren al zeer intensief en deze week zal niet anders zijn. Op sommige dagen deden we 12 sorties met slechts 30 minuten turn-around time tussen de vluchten” zegt Commandant vlieger Davy Piccard, officier operaties, terwijl hij naar zijn toestel loopt.

 

“Dankzij de inzet en het professionalisme van onze techniekers en de rest van het grondpersoneel konden we elke dag over onze drie toestellen beschikken en hoefden we geen enkele missie te annuleren” voegt de commandant nog toe terwijl hij zijn toestel inspecteert voor de volgende vlucht.

 

“Het was een intense maar vruchtbare periode. In vier weken tijd behaalden onze jong gebrevetteerde helikopterpiloten hun ‘Combat Ready’ kwalificatie en konden twee collega’s van het 18de smaldeel hun ‘Tactical Instructor’ kwalificatie behalen. Dit was alleen mogelijk dankzij ieders medewerking en professionaliteit” besluit een tevreden detachementscommandant.

Jozef Vanden Broeck

Michael Moors en Jozef Vanden Broeck