72 uur onopgemerkt overleven

Enkele leden van het varend personeel van de luchtcomponent volgden tijdens de eerste week van april hun ‘Survival Course’ in de bosrijke omgeving van Bertrix (provincie Luxemburg). Hierbij leren bemanningsleden, zowel piloten als cabinepersoneel, onopgemerkt in vijandig gebied te overleven. Deze oefening moet elke vijf jaar herhaald worden.

 

Ze moeten dus in weer en wind onder de radar zien te overleven. Ze beschikken daarbij enkel over hun standaard vlieguitrusting, hun survival jacket, een drinkfles met water en wat suikertabletten. Via hun radioapparatuur kunnen ze contact maken met gevechtsvliegtuigen of reddingshelikopters die in de zone operationeel zijn in de hoop dat ze snel zullen opgepikt worden.

 

Oefening van levensbelang

 

Gedurende drie lange dagen en nachten werden ze continu opgejaagd door de SERE-instructeurs (Survival Evasion Resistance en Extraction). Op donderdag 6 april kwam eindelijk de redding in zicht.

Een NH90 TTH-helikopter van het 18de smaldeel van vliegbasis Bevekom, met aan boord een ‘Air Mobile Protection Team’, kwam hen na 72 lange uren bevrijden uit hun hachelijke situatie.

Dit vormt het sluitstuk van een niet te onderschatten oefening die voor onze bemanningsleden in levensbedreigende situaties echt het verschil kan maken.

Jo Van den Broeck

Jo Van den Broeck & Michael Moors