Commando Junior dwingt jongeren tot uiterste

Jongerenstages binnen Defensie behoren tot de meest gegadigde jeugdkampen van de zomer. De drang van tieners om van het militaire leven te proeven is elk jaar groot. Dat kunnen we concluderen uit de vele –en snelle- inschrijvingen. Maar, zoals een populair gezegde gaat; het is geen ponykamp. Die woorden gelden in het bijzonder voor de stage Commando Junior in Marche-Les-Dames.

 

De zon staat nog maar net boven de horizon van het commandokamp in het trainingscentrum voor commando’s, maar de thermometer flirt al met de grens van 20 graden. 68 Jongeren vanuit elke windstreek van België staan opgelijnd in peloton, aandachtig luisterend naar de pelotonscommandant.

 

“Je kan je inschrijven voor Commando Junior, maar dat wil niet automatisch zeggen dat je begint,” weet adjudant Bram Lameir, communicatieverantwoordelijke van het Commando Training Centre. Na hun inschrijving in het voorjaar leggen de kandidaat-stagairs enkele fysieke proeven af. “Deze week bevat activiteiten die best wel pittig kunnen zijn, daarom weten we graag waar hun capaciteiten liggen,” aldus Lameir.

 

Dat merken we wanneer de deelnemers op donderdagavond de befaamde “35 minuten-proef” moeten afleggen. Een parcours waar alle aangeleerde technieken van de afgelopen dagen gebruikt worden, waaronder (rots)klimmen, lopen, afdalen van rotsen en touwladders. Dat in combinatie met heel wat hoogtemeters dwingen de jongeren hun grenzen op te zoeken. Het laatste stuk waden ze door de rivier Gelbressée. Hoewel het waterpeil “maar” tot aan de meesten hun knieën komt, bereiken velen hier het einde van hun krachten. Hier en daar vloeien zelfs tranen, een combinatie van uitputting en emotie.

 

Ook de 17-jarige Dante Boonen uit het Limburgse Kaulille schreef zich in voor Commando Junior. “Ik woon dicht bij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, dus het leger was nooit een ver-van-mijn-bed-show. Daardoor groeide de interesse om piloot te worden, maar die ambitie moest ik laten varen omwille van mijn zicht.” De jonge Limburger staat op het punt zijn studies geneeskunde aan te vatten aan de universiteit Hasselt, maar kijkt ook vooruit. “Als ik mijn diploma geneeskunde haal, kan ik nog op basis daarvan gerekruteerd worden. Dus het zal waarschijnlijk niet enkel bij deze jongerenstage blijven waarschijnlijk,” lacht hij.

 

Defensie organiseert jaarlijks verschillende jongerenstages binnen de vier componenten. Hou www.mil.be steeds goed in de gaten voor de inschrijvingen.

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon & Rein Van den Bergh

Nino Savenberg