Cyber Summer School: Een succes voor beginnende experts

Van 17 tot 20 juli ontdekten studenten tussen 16 en 28 jaar de wereld van cyberdefensie dankzij de eerste editie van de Cyber Summer School die werd georganiseerd in de Koninklijke Militaire School in Brussel.

 

In samenwerking met de afdeling CISS (Communication, Information, Systems & Sensors) van de Koninklijke Militaire School gaf Cyber Command 16 jongeren de kans om deel te nemen aan een stage van een week die hen inzicht gaf in de wereld van cyberverdediging.

 

Een jong Cyber Command

Cyber Command, ingehuldigd in oktober 2022, beschermt onze wapensystemen en militaire netwerken tegen cyberaanvallen en verzamelt informatie om deze te voorkomen. Hiervoor is het noodzakelijk om personeel te hebben en dus te werven!

Dinsdag konden de stagiairs, hun docenten en de organisatoren praten met de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, die benadrukte: “Cyberveiligheid is echt een van onze prioriteiten, het is een operationeel werkterreinop zich, daarom hebben we het Cyber Command in oktober gelanceerd en in de komende maanden zullen we een 5de component, de Cyber-Component hebben. We zijn druk bezig met het opvoeren van onze technologische- en personele middelen.”

 

Een speciaal selectieproces

Om de kandidaten te selecteren publiceerde Cyber Command een reeks online uitdagingen geïnspireerd op de wereld van cyberverdediging. De sollicitaties werden geselecteerd op basis van een aantal criteria: vloeiend Engels, wat essentieel is voor het werken en communiceren in dit domein, creativiteit en het vermogen om buiten de gebaande paden te denken.

In totaal werden 70 kandidaturen ontvangen en 16 profielen geselecteerd, met iets meer dan 10% vrouwen en evenveel Franstalige als Nederlandstalige kandidaten.

Charlotte, studente bio-informatica, legt uit waarom ze deelneemt aan de Cyber Summer School: “Ik wil graag kwetsbaarheden en bedreigingen begrijpen, zodat we ze kunnen voorkomen en bestrijden .”

 

Een cursus met meerdere doelstellingen

Het belangrijkste doel van de Cyber Summer School is om jonge mensen aan te moedigen om na hun studie te solliciteren bij Cyber Command, of dat nu voor een militaire, reservisten- of civiele functie is.

Deze stage is ook belangrijk voor het opbouwen van een professioneel netwerk met toekomstige werknemers in dit vakgebied.

Quentin, al werkzaam in cybersecurity in het civiele leven: “Ik ben erg nieuwsgierig naar Cyber Command en wil graag reservist worden.” “Je blijft leren en je raakt nooit uitgekeken”, voegt hij eraan toe.

 

Een drukke week 

In de loop van de week ontdekten de deelnemers alle facetten van het nieuwe Cyber Command. Militaire en civiele experts boden een aantal praktische workshops om de jongeren de missie van Cyber Command te laten begrijpen: voorkomen, verdedigen, verzamelen en bestrijden.

De kandidaten genoten ook van avondactiviteiten zoals virtual reality-games en bezoeken aan speciale eenheden.

Digital Forensics, Monitoring, Malware, Online Operation, Physical Operation: termen die de gewone sterveling niet kennen, maar die vertrouwd klinken in de oren van de toekomstige experts.

Deze succesvolle eerste editie van de Summer School wordt in september gevolgd door een Cyber Command Discovery Day, open en toegankelijk voor iedereen.

 

Geïnteresseerd?

CYBER COMMAND, de cyberdefensie van België! | Defensie (mil.be)

Aude Ransbotijn

Gert-Jan D’Haene