Damesvoetbalploeg van Defensie neemt deel aan WK

Van 9 tot 24 juli neemt de damesvoetbalploeg van Defensie deel aan het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal voor militairen (Conseil International Du Sport Militaire of kortweg CISM Women’s World Football Cup) in Spokane (Verenigde Staten). Voor het gezelschap de oceaan oversteekt om de Belgische driekleur te verdedigen, kwam minister van Defensie Ludivine Dedonder hen een laatste keer aanmoedigen tijdens hun voorbereidingsweek in Brugge.

 

Op 11 juli trapt de damesvoetbalploeg van Defensie het CISM Women’s Word Football Cup in gang tegen gastland Amerika, maar nu zijn onze speelsters nog volop aan het voorbereiden tijdens hun stageweek in het sportcomplex De Gulden Kamer in Brugge.

 

De tweeëntwintig deelnemers, die ook in hun vrije tijd vaak op het voetbalveld te vinden zijn, werken in het dagelijkse leven in diverse militaire functies. “Alle dames hebben een operationele job,” legt commandant en team captain Nicolas Van Renterghem uit. “Maar dat wil ook zeggen dat er soms speelsters in het buitenland zijn voor militaire oefeningen of operaties en dus niet kunnen deelnemen.”

 

Vier keer spelen

In totaal nemen tien landen deel aan de CISM Women’s Word Football Cup, dat vriendschap via sport ambieert en verschillende naties op die manier in contact probeert te brengen. Tijdens het wereldkampioenschap zullen onze landgenotes het in hun poule opnemen tegen de Verenigde Staten, Duitsland, Kameroen en Ierland. De militaire vrouwenploegen van Canada, Frankrijk, Nederland, Zuid-Korea en Mali vormen de tweede poule. Gedurende de competitie verblijven de Belgen op de Fairchild Air Force Base, de militaire luchtmachtbasis van Spokane in de staat Washington.

 

Ministeriële gelukwensen

Voor hun vertrek richting de Verenigde Staten kwam ook minister van Defensie Ludivine Dedonder de ploeg een laatste keer aanmoedigen. “Als grote voetbalfan heb ik geen seconde getwijfeld om een bezoek te brengen aan de damesvoetbalploeg van Defensie,” aldus de minister. “Sport maakt deel uit van het militair-zijn: het brengt mensen dichter bij elkaar, creëert een groepsdynamiek en maakt dat onze militairen fit en gezond zijn om hun job uit te oefenen. Dat deze dames, die verspreid over heel het land als militair werken, zich ook inzetten voor deze ploeg, stemt me tevreden. Het toont hun motivatie en inzet, zowel voor Defensie als voor hun sport. Ik wens hen alle succes op het WK!”

Wilge Decraene

Clint Soete