De Belgische Luitenant-generaal Peter Devogelaere neemt afscheid van het EUROCORPS

Straatsburg, – Op 29 juni vond in het hoofdkwartier van het EUROCORPS de bevelsoverdracht plaats tussen de Luitenant-generaal Peter Devogelaere en Luitenant-generaal Jaroslaw R. Gromadzinski. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het EUROCORPS dat Polen, als zesde kadernatie, de commandant van het EUROCORPS levert. De plechtigheid in het kwartier werd dan ook bijgewoond door de Poolse Minister van Defensie Mariusz Błaszczak.

 

Het EUROCORPS, dat sinds haar oprichting in 1992 in Straatsburg is gestationeerd, is een symbool van multinationale samenwerking. Soldaten uit 11 verschillende landen tonen hun professionaliteit tijdens missies namens de NAVO of de Europese Unie (EU). Dit hoofdkwartier is in staat om een breed spectrum aan land- en joint operaties in een complexe omgeving te plannen, voor te bereiden en te leiden. Eind 2023 zal het EUROCORPS door de NAVO gecertificeerd worden als Joint Force Headquarters.

 

Nieuwe veiligheidsomgeving

 

Op uitdrukkelijke wens van Generaal Devogelaere die op rust gaat, werd naar aanloop van de plechtigheid ter gelegenheid van de bevelsoverdracht een conferentie georganiseerd op 28 juni voor burgerlijke en militaire autoriteiten. Het thema stond in het teken van de brutale aanval van Rusland op Ukraine: “Een nieuwe veiligheidsomgeving in Europa”.

 

Luitenant-generaal (Ret.) Ben Hodges (Verenigde Staten) en professor Dr. Sven Biscop gaven hun visie op de huidige en toekomstige veiligheids- en defensie uitdagingen in Europa en de wereld. De genodigden kregen ruimschoots de gelegenheid om met beide gastsprekers te converseren.

 

Afscheid van de wapens

 

Een groot afscheidsfeest “Farewell to Arms” om zijn rijk gevulde carrière in het domein van defensie te vieren, wou generaal Devogelaere niet. De activiteiten voor de bevelsoverdracht belichaamden “professionaliteit en loyaliteit” tot op de laatste seconde. In het EUROCORPS zal zeker nog lang nagepraat worden over zijn “team of teams”.

 

In zijn afscheidsrede zei Generaal Devogelaere: “Mijn algemene doel was om het Hoofdkwartier EUROCORPS in staat te stellen een veerkrachtig en efficiënt Command and Control-instrument in stand te houden dat ter beschikking staat van de NAVO of de EU.” Hij bedankte zijn familie en het personeel van het EUROCORPS voor hun inzet en toewijding en was fier deel te hebben uitgemaakt van het multinationaal “team of teams”.

 

Een aaneenschakeling van hoogtepunten

 

Het zal 10 jaar duren voordat een Belgische generaal terug het commando van het EUROCORPS kan overnemen. In zijn rede bedankte de Chef Defensie, Admiraal Hofman, Generaal Devogelaere voor zijn uitzonderlijke diensten aan zijn vaderland: “een uitzonderlijke carrière, een opeenvolging van hoogtepunten”. Het EUROCORPS hoopt dat het welverdiend pensioen de generaal mooie, nieuwe uitdagingen brengt en wenst hem heel veel geluk in dit nieuwe hoofdstuk. “Geniet ervan”.

PAO EUROCORPS

EUROCORPS