Militaire en sportieve waarden verenigd in de “Army Flames”

Het wereldkampioenschap voor de militaire    vrouwenvoetbalploegen loopt sinds 29 juni in Nederland. Ondanks het verlies van drie groepswedstrijden geeft de Belgische vrouwenploeg 100% op en rond het veld. De “Army Flames” dragen luid en duidelijk onze militaire en sportieve waarden uit.

 

De “Army Flames”, opgericht in 2009, brengen vrouwelijke militairen samen die een gemeenschappelijke passie hebben: voetbal. Twintig speelsters, zes stafleden en twee scheidsrechters zijn momenteel in Spakenburg (Nederland) om met trots ons land te vertegenwoordigen. Na de wedstrijden tegen Duitsland (0-1), Kameroen (0-2) en de Verenigde Staten (0-4) konden de Belgen niet genoeg punten verzamelen om door te stoten. Er rest nu nog een wedstrijd tegen de Canadezen die zal beslissen over hun lot: einde toernooi of een laatste inspanning tegen de Duitse vrouwen, voor een 9e of 10e plaats.

 

Een hecht team

 

Een paar minuten na de aftrap een doelpunt toestaan is een klap – maar dat weerhield onze speelsters er niet van om tot het einde te vechten tegen de ploeg van de Verenigde Staten. Samengesteld uit Frans- en Nederlandstalige vrouwen, afkomstig van de 4 Componenten en uit verschillende eenheden (Medisch Bataljon, logistiek, Gemotoriseerde Brigade …), verdedigden de “Army Flames” zich telkens weer met vastberadenheid.

“Dit team geeft een positief beeld van het Belgische leger en vergroot de zichtbaarheid en waardering voor vrouwelijke militairen”, zegt majoor Mathieu Cosse, een van de stafleden.

Vanwege hun fulltime militaire carrière kunnen ze niet zo vaak trainen als in een burgerclub. Er zijn ongeveer 15 trainingen per jaar, die moeten worden ingepland tussen missies, oefeningen en gezinsleven…

Dit team betekent veel voor onze speelsters. “Allereerst is het een ongelooflijke kans om geselecteerd te worden! Daarnaast is het spelen op een WK, militair of civiel, een unieke ervaring”, roept 1e sergeant-majoor Mélissa Crins van de Gemotoriseerde Brigade uit. Mélissa, die voetbalt sinds haar 18 jaar, kwam in januari 2023 bij het team met de mantra: “Ga ervoor, dit is een mooie kans bij Defensie, geef alles!”

 

Militaire waarden

 

Het is niet de eerste keer dat onze speelsters deelnemen aan het WK. In 2022 waren ze er in de Verenigde Staten ook al bij.

Ondanks mindere resultaten kunnen onze “Army Flames” het geweldig vinden met de andere aanwezige naties, wat een prachtig beeld geeft van de Belgische mentaliteit.

Korporaal Sanne Visschers, voetballer sinds haar 9e, constateert een groot verschil in mentaliteit tussen civiele en militaire teams: “Militaire teams hebben over het algemeen een positievere visie, en dat is zeker ook te danken aan de waarden van Defensie.”

De volgende wedstrijd is aanstaande woensdag 5 juli tegen Canada. “Ondanks het intense tempo zullen we zoals altijd 100% geven”, belooft Sanne.

 

Hoe deelnemen?

 

Twee arbiters, Lionel en Michel, respectievelijk werkzaam bij de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) en het Directoraat-Generaal voor Juridische Ondersteuning (DG Jur), maakten ook de reis. Zij kregen de kans om de openingswedstrijd tussen Nederland en Ierland te fluiten. “We zijn getroffen door de sterke cohesie en vriendelijkheid die heersen in dit militaire team”, getuigen de twee refs, beide met ervaring in de arbitrage in de burgerwereld.

Elke vrouwelijke militair die ervaring heeft bij een voetbalclub, heeft de mogelijkheid de selectietests voor het nationale militaire team af te leggen. Deze testen worden één keer per jaar aangekondigd via de interne e-news nieuwsbrief. Eén tot twee dagen worden dan besteed aan de werving van nieuwe speelsters. Het kunnen combineren van een carrière met de passie voor voetbal is een van de geweldige kansen die Defensie zijn militairen biedt.

Aude Ransbotijn

Vincent Bordignon