Wissel van de wacht bij Belgische Marine: Divisieadmiraal Tanguy Botman doet zijn intrede tijdens Dag van de Marine

Drie evenementen op één dag en een grootse ceremonie op het Zeeheldenplein in Oostende, dat op woensdag 28 juni  even de thuishaven van de Belgische Marine werd. De Dag van de Marine werd gekenmerkt door een commandowisseling op het hoogste niveau, en door de heroprichting van de Marinefuseliers.

 

Sinds de jaren ’50 heeft de Marine haar eigen feestdag, waar de laatste jaren nieuw leven is ingeblazen. Dit jaar waren er maar liefst vijf pelotons aanwezig, die onder begeleiding van de Muziekkapel van de Marine het Zeeheldenplein bemanden. De Nederlandse Marine stuurde ook een delegatie om de binationale samenwerking in de kijker te zetten.

Niet enkel aan land, maar ook op zee was deze heuglijke dag zichtbaar: de mijnenjager Bellis vuurde vijftien spectaculaire saluutschoten af. Deze saluutschoten luiden het einde in van een tijdperk voor de Marine, de periode die onder het bevel stond van Viceadmiraal Jan De Beurme.

 

Wissel van de Wacht

 

Een afscheidsrede kon natuurlijk niet ontbreken: “Het is met een gevoel van diepe dankbaarheid en trots dat ik vandaag afscheid neem als Commandant van de Belgische Marine. Het is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest om deze organisatie te mogen leiden en te mogen werken met zulke toegewijde en getalenteerde mensen… Ik ben ervan overtuigd dat onze Belgische Marine een glansrijke toekomst voor zich heeft met nieuwe schepen, hoogtechnologische middelen en getalenteerde mensen”.

Deze plechtigheid markeert ook het begin van een nieuw commando; Divisieadmiraal Tanguy Botman neemt de fakkel over als Commandant van de Marine. Aftredend Viceadmiraal de Beurme heeft er alle vertrouwen in dat zijn opvolger de Marine in goede vaarwateren zal brengen: “Het was voor mij een eer om jullie te dienen als commandant van de Belgische Marine. Ik dank jullie voor jullie steun en toewijding aan onze Marine. Samen hebben we veel bereikt en ik ben ervan overtuigd dat jullie onder de leiding van mijn opvolger, Admiraal Tanguy Botman, nog veel meer zullen bereiken in de toekomst.”

 

Marinefuseliers

 

De herinrichting van de Marinefuseliers werd ook ingehuldigd. De eerste Marinefuseliers kregen hun zwarte baret, als symbool van het begin van deze nieuwe eenheid.

 

Viceadmiraal De Beurme schetste kort de missie van deze Marinefuseliers: “In hoofdorde zal het Regiment Marinefuseliers verantwoordelijk zijn voor ‘harbour protection’, bescherming van havens en schepen in de aanloop van een haven, zowel aan de zeezijde als aan de landzijde. Onze Marinefuseliers zullen in staat zijn expeditionair op te treden, waar ook ter wereld. Naast deze hoofdtaak zullen ze ook opleiding verschaffen en taken aan boord uitvoeren zoals bijvoorbeeld boarding operaties. Een stevig takenpakket dus!”

 

Reserve

 

Viceadmiraal De Beurme had ook nog een dankwoord klaar voor Kapitein-ter-zee Van Raemdonck, Commandant van de Marinereserve: “Mede door uw inzet en engagement zijn we er samen in geslaagd de reserve van de Marine niet alleen op de kaart te zetten, meer nog, u heeft er voor gezorgd dat de reserve een onmisbaar en geïntegreerd onderdeel is geworden van onze Marine… U bent geen enkele inspanning uit de weg gegaan om de reserve van de Marine uit te bouwen tot een betrouwbare partner voor de Marine die bijdraagt bij het uitvoeren van al onze taken. De reservisten zijn alom tegenwoordig: aan boord van de schepen, ontplooid in staven van internationale operaties, in alle directies van de Marine, maar ook op de Defensiestaf”.

 

“Ik dank alle marinereservisten voor hun inzet en ik dank u in het bijzonder nogmaals voor uw uitstekend commando, leiderschap en toewijding als Commandant van de Marinereserve”.

TBN Sten M.

TBN Jorn U.