De geniecompagnies van Amay werken dagelijks voor onze veiligheid

Vrijdag 11 september vervolgde minister van Defensie Philippe Goffin zijn bezoeken aan de militaire eenheden en capaciteiten. In Amay bezocht hij het kwartier Adjudant Brasseur, thuisbasis van het 4 Bataljon Genie en het Competentiecentrum Genie van de Landcomponent, dat gespecialiseerde opleidingen geeft.

 

Het 4 Bataljon Genie telt in de provincie Luik meer dan 600 mannen en vrouwen. Zij bieden elke dag geniesteun aan Belgische detachementen op missie in het buitenland en op het eigen grondgebied. Zo ondersteunde de CBRN-compagnie (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) tijdens de Covid-19-crisis de militaire hospitaaldiensten met haar gespecialiseerde ontsmettingsapparatuur. Daarnaast ondersteunt het 4 Bataljon Genie de nationale veiligheid door onder meer met explosievenspeurhonden deel te nemen aan de missie Vigilant Guardian.

 

Het 4 Bataljon Genie van Amay brengt verschillende specialiteiten samen: gevechts- en constructiegenie, paracommando-genie en CBRN-expertise. De genisten neutraliseren mijnen, explosieven en allerlei soorten obstakels, bouwen bruggen en bunkers, bouwen wegen … Hun missie: de mobiliteit en installatie van militaire troepen op het terrein verzekeren. Bij overstromingen wordt hun expertise soms ook ingezet ten behoeve van de Belgische bevolking in nood.

Landcomponent

Landcomponent