De Koninklijke Militaire School opent het academiejaar met haar traditionele parade in Brussel

Op de esplanade van het Jubelpark in Brussel opende de Koninklijke Militaire School (KMS) op donderdag 12 oktober haar academiejaar. Deze jaarlijkse plechtigheid, met haar kenmerkende militaire parade in het hart van onze hoofdstad, symboliseert de start van een nieuw academiejaar en markeert het begin van de opleiding van toekomstige officieren in België.

 

Meer dan 500 studenten van de KMS marcheerden gisterenavond langs de mooi verlichte ‘Cinquantenaire’ ter gelegenheid van de start van het nieuwe academiejaar. Tijdens dit evenement verwelkomt de KMS niet alleen de leerlingen van de Polytechnische faculteit, de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen, en de faculteit Speciale Divisie – zij die studeren aan externe universiteiten of hogescholen, maar administratief verbonden zijn aan de KMS – maar ook 180 officieren in opleiding aan het Defensiecollege.

 

Meters en peters

 

Tijdens de militaire parade werden de peters en meters van de nieuwe promoties voorgesteld aan de eerstejaars, die ook hun wimpels toegekend kregen. De promotiechefs beloofden de nieuwe leerlingen dat ze hen met woord en daad zouden bijstaan om te slagen in hun officiersopleiding. De nieuwe leerlingen beëindigden net hun zes weken militaire initiatie, waarbij ze bewezen dat ze over de nodige kwaliteiten beschikken om de vorming van officier aan te vatten.

 

Degen des Konings

 

Het hoogtepunt van de plechtigheid is de uitreiking van de prestigieuze Degen des Konings aan de meest verdienstelijke derdejaars leerling-officier. Dit jaar was het onderluitenant Janne Lodewyckx van de 160ste Promotie Sociale en Militaire Wetenschapen die deze eer trots ontving.

Zij kreeg het unieke officierssabel, verguld en gegraveerd met het koninklijk monogram en de koninklijke kroon, uit handen van generaal Thierry Vandeveld, Hoofd van het Militair Huis van de Koning. Tijdens de eerste drie jaar van haar opleiding blonk zij uit door haar persoonlijkheid en door haar inzet voor alle aspecten van de KMS-vorming.

 

Symbool van toewijding

 

De ceremonie is niet alleen belangrijk voor de studenten, maar ook voor de Koninklijke Militaire School zelf. Het is een moment van trots en inspiratie voor iedereen en symboliseert de toewijding aan de vorming van competente en verantwoordelijke officieren.

 

“Een specificiteit van onze school is de militaire en karakteriele vorming, evenals de pedagogische ondersteuning van onze leerlingen”, sprak de rector en Commandant van de KMS, divisieadmiraal Yves Dupont, de aanwezigen toe. “Deze specificiteit leidt tot uitstekende resultaten. Willen we uitmuntend blijven, moet de steeds toenemende druk om het aantal personeelsleden te verminderen terwijl het aantal leerlingen toeneemt, verdwijnen. De ondersteuning die we onze leerlingen geven, moet hen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. Hen zo ver mogelijk brengen op deze weg is de dagelijkse zorg van de school.”

 

Met de officiële opening van het academiejaar begint een nieuw hoofdstuk in de opleiding van de toekomstige Belgische officieren.

 

Herbekijk hier de volledige opening van het academiejaar: (19) 231012 – Opening Academic year – YouTube

Wilge Decraene

Gert-Jan D’Haene

Nathalie Mylle