De Leopold I is klaar voor zijn internationale opdracht

De veiligheid en voorbereiding van zowel schip als bemanning zijn van primordiaal belang voor Defensie en het commando van de Marine. Daarop wordt geen enkele toegeving gedaan. Daarom koos de Marine ervoor de inzet van het fregat Leopold I uit te stellen. Vandaag is het schip klaar voor zijn opdracht en kan de vloot SNMG 1 (Standing Naval Maritime Group 1) vervoegen.

 

Wanneer een schip na een onderhoudsperiode weer in dienst treedt doorloopt ook de bemanning een reeks vormingen en oefeningen om weer in topconditie te geraken, zowel in trainingscentra als aan boord van het schip. Die periode heet SARC (Safety And Readiness Check) en controleert het niveau van veiligheid en voorbereiding.

 

Deze SARC moet ook doorlopen worden wanneer een deel van de bemanning wisselt. Een hele reeks opleidingen en oefeningen moet dan binnen een aantal weken doorlopen worden. Daarna volgt een serie tests die aan het commando moeten bewijzen dat zowel schip als bemanning klaar zijn om de opdrachten die ze voorgeschoteld krijgen op een absoluut veilige manier het hoofd te bieden.

 

Onze bondgenoten ondersteunen ons hierbij, want zij kennen dezelfde problemen binnen hun eigen marines. Opleiding en oefening maakt deel uit van de dagelijkse werking van een schip. Het is onontbeerlijk dat iedereen gepast kan reageren op welk mogelijk probleem dan ook. Veiligheid aan boord moet altijd op de eerste plaats komen. De Marine noch Defensie zal ooit een toegeving doen die de veiligheid van schip of bemanning in gevaar kan brengen.

 

Bravo Zulu aan de bemanning van het fregat en aan alle instructeurs voor de volharding en toewijding tijdens deze intense voorbereidingsperiode.

Marine IPR

Marine IPR