Waterrijk Denemarken ideale locatie voor Special Operations Maritime Task Group

Met een kustlijn van meer dan 7000 kilometer, talrijke rivieren en zelfs enkele fjorden is Denemarken het land bij uitstek voor de Special Operations Maritime Task Group (SOMTG) om te trainen en hun capaciteiten verder te ontwikkelen.

 

De Special Operations Forces (SOF) zijn vooral een land-georiënteerde eenheid maar de SOMTG beschikt over een aantal extra troeven zoals boten en duikers. Daardoor vormen ook zee- of rivierwater niet langer een obstakel om het doel te bereiken. Meer zelfs: het SOMTG kan ook opereren op volle zee, bijvoorbeeld bij de kaping van een schip. Dat biedt dus meer strategische keuzes en een nog bredere inzetbaarheid van SOF.

 

Belgische en Nederlandse SOF werken vanuit Frederikshavn nauw samen tijdens de oefening Night Hawk 2021. Ze vormen een Composite SOMTG of kortweg C-SOMTG. De samenwerking verloopt vlot dankzij een gemeenschappelijke basis: de Nederlandse en Belgische duikers genieten grotendeels dezelfde ‘kikker’-opleiding in Nederland. Ook op materieel vlak vinden ze elkaar. Daarom zijn de kleine verschillen in procedures verwaarloosbaar. Dat ze bovendien dezelfde taal spreken, maakt het alleen gemakkelijker.

 

De deelname aan Night Hawk 2021 en de samenwerking met Nederland hebben een gericht doel, namelijk het vormen van een operationeel C-SOMTG dat vanaf 2026 kan ingezet worden in het kader van de NATO Response Force. Elk jaar zal deze gecombineerde capaciteit deelnemen aan een internationale oefening om elkaar nog beter te leren kennen en uiteindelijk als een goed geoliede machine te kunnen samenwerken.

 

De nauwe samenwerking, in combinatie met een ellenlange Deense kustlijn en de vele rivieren, creëert heel veel trainingsmogelijkheden gedurende de veertiendaagse oefening.  Het maakt de uitdaging groter maar de ervaring des te fijner. Ervaring die bovendien in elke operatie van pas zal komen, niet alleen in een maritieme omgeving.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene