De mijnenjager Crocus breekt records op Open Spirit 2021!

De mijnenjager Crocus heeft deelgenomen aan een 11-dagen durende opdracht ‘Open Spirit 2021’ in het noorden van Estland.

 

Samen met 24 andere schepen uit verschillende NAVO-landen en uit Zweden zochten ze er naar zeemijnen die nog steeds een gevaar vormen voor de scheepvaart.

 

De Crocus en haar bemanning deed een recordvondst van 28 zeemijnen, waarvan er 14 konden worden vernietigd. Dit zijn hoofdzakelijk Russische zeemijnen uit de tweede wereldoorlog van het type M26. Met de sonar, een duikploeg, een Remus AUV, het wapensystemen Seafox en een bemanning van 44 personen, konden ze 24 op 24 continu doorwerken.  Na deze drukke periode, heeft de bemanning kunnen genieten van een welverdiende rust in Turku, Finland.  Morgen keert de Crocus terug naar zee, samen met de 5 andere schepen die deel uitmaken van NAVO-vloot SNMCMG1.

 

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “De bemanning van de Crocus heeft tijdens Open Spirit 2021 duidelijk fantastisch werk geleverd. Ik wil hen daarvoor oprecht feliciteren en bedanken! België is wereldtop op vlak van ontmijnen, en de bemanning heeft met haar prestatie onze eer meer dan hoog gehouden. Dankzij onze kennis op vlak van ontmijnen, draagt België bij tot het vrijhouden van belangrijke vaarroutes. Niet enkel voor onze eigen havens die toegankelijk zijn vanop de Noordzee, maar ook in de wateren van onze partnerlanden zetten onze ontmijners en bemanningen alles op alles om de schepen een veilige vaarroute en doorgang te garanderen. Keep up the good work!”

DG StratCom

Sedeyn Ritchie