De minister van Defensie ontmoet de studenten

Op dinsdag 25 april 2023 kregen de studenten van het Collège des Aumôniers du Travail in Charleroi bezoek van minister Ludivine Dedonder. Een mooie gelegenheid om de studenten te ontmoeten die de beroepen Defensie, Preventie en Veiligheid studeren. En vooral om met hen in contact te komen.

 

Het college in Charleroi is een van de 12 Franstalige en 16 Nederlandstalige instellingen die sinds september 2022 de studierichting Defensie, Preventie en Veiligheid aanbieden vanaf het 4e jaar van het technisch secundair onderwijs.

 

Dit project, geïnitieerd door Defensie en in samenwerking met verschillende veiligheidsberoepen, heeft onder meer tot doel leerlingen kennis te laten maken met het militaire beroep en zich er beter op voor te bereiden.

 

Je droom waarmaken

 

“Het is geweldig omdat de cursusmodules worden gegeven door leraren die ook politieagent, brandweerman en militair zijn”, vertelt Laurine, een jonge leerlinge die bij Defensie wil gaan werken.

 

Deze opleiding geeft haar informatie uit de eerste hand over haar roeping. Haar droom? Aansluiten bij de Force Protection van de Air Component, niets minder dan dat!

 

Drill-oefeningen

 

“Geef acht! Hoofd rechts!” Wanneer de minister bij de school aankomt, staat er een prachtige erewacht om haar te verwelkomen. Honderd studenten voeren de bevelen zonder aarzelen uit. Ze voeren een drill-demonstratie uit die niet afdoet aan de oefeningen van de militaire initiatiefase.

Na een bezoek aan de technische werkplaatsen van de school (lassen, metselen, informatica) in gezelschap van de directeur, voegt de minister zich bij een zaal vol leerlingen. De kans voor haar om haar rol, de organisatie van Defensie en tot slot de werkgelegenheden voor te stellen.

 

Vragen en antwoorden

 

Na deze inleiding staan verschillende studenten op om vragen te stellen. “Wat is de belangrijkste waarde bij Defensie?” vraagt een jongeman. “Wat vind je van onze studies?” vraagt zijn klasgenoot.  “Wat zijn de eigenschappen van een goede soldaat?” “Hebben jullie timmerlieden in dienst?” “Wat doet Defensie bij een terroristische aanslag?” De uitwisselingen zijn levendig en gepassioneerd.

 

Alle onderwerpen worden door de minister in aanmerking genomen en eerlijk behandeld. Niets op aan te merken: de recente samenwerking met de scholen blijkt nu al succesvol en veelbelovend.

 

Meer informatie:

 

Derde graad Defensie en Veiligheid is een initiatief van Defensie in samenwerking met verschillende partners uit de sector van de veiligheidsberoepen. | Defensie (mil.be)

Aude Ransbotijn

Vincent Bordignon