Bataljon Artillerie gaat er helemaal voor in het Franse Canjuers

Sinds 4 april traint het artilleriebataljon in Canjuers, in het zuiden van Frankrijk, samen met het Franse 11de Regiment d’Artillerie de Marine – het 11e RAMa. Op het menu staan tactische, technische en procedurele oefeningen. Het doel is om klaar te staan in geval van nood, maar ook om het strategisch partnerschap Capacité Motorisée (CaMo) te ondersteunen en te versterken. Nu de manoeuvres op zaterdag 22 april ten einde lopen, kijkt batterijcommandant Giel Sneyers terug op de training.

 

Na een intense oefening heeft batterijcommandant kapitein Giel Sneyers even tijd om enkele vragen te beantwoorden. Om live te kunnen vuren is de Artillerie afhankelijk van heel veel factoren. Ook die waarop de mens geen invloed heeft, zoals de weersomstandigheden. Daarom moet er extra geprofiteerd worden zodra het weer even gunstig is.

 

Maar wat is dat nu eigenlijk, een batterijcommandant? Een batterij is een militaire term voor een aantal artilleriewapens, zoals de houwitser en het aanverwant personeel. Doorgaans bestaat een batterij uit vier houwitsers en ongeveer vijf soldaten per ‘stuk’ (de naam van een artilleriewapen). Een batterijcommandant zoals kapitein Sneyers heeft de leiding over al deze mensen.

Wat is het doel van KURUN?

Het doel van de oefening is tweeledig. Enerzijds zijn we hier omwille van het strategisch partnerschap CaMo, dat de Belgische Gemotoriseerde Brigade ertoe brengt om zich geleidelijk op te lijnen met zijn Franse tegenhanger. We zullen met hetzelfde materiaal werken, maar ook onze werkmethodes op elkaar afstemmen. Om elkaar te leren kennen en samen te werken, integreren we al in de Franse bataljons. Anderzijds dient deze oefening om onze vaardigheden binnen een multinationaal NAVO-artilleriebataljon op peil te houden en te ontwikkelen. Momenteel maken wij tenslotte deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) 2023.

 

Welke skills trainen jullie hier dan?

We trainen hier een hele variatie aan vaardigheden. Naast het live vuren doen we ook dry training, waarbij onze ploeg snel en naadloos met elkaar leert samenwerken zonder effectief te vuren. We doen ook tactische trainingen en we hebben een schietstand voor kleine wapens. We beschikken hier op dit immense terrein (35.000 hectares, nvdr.) over een hele waaier aan mogelijkheden die we bij ons niet altijd hebben.

 

Ik zie heel wat Belgen die druk in de weer zijn, maar niet enkel van de Artillerie?

Tijdens de oefening zijn we hier met ongeveer 150 Belgen aanwezig. Een groot deel daarvan vertegenwoordigt de Batterij Houwitser, maar ook andere batterijen van de Artillerie zijn aanwezig. Daarnaast krijgen we ondersteuning van onder meer logistieke of medische eenheden die deze oefening mee mogelijk maken.

 

Wat is de rol eigenlijk van de Artillerie?

De Artillerie is een vuursteunelement. Wij ondersteunen infanterie-eenheden wanneer ze een manoeuvre uitvoeren, ongeacht of dit nu offensief of defensief is. De Artillerie zal een vuursteunplan aanbieden aangepast aan dit manoeuvre, zodat zij hun opdracht zo goed en veilig mogelijk kunnen uitvoeren.

Wat is er dan zo speciaal aan jullie als batterij Houwitser?

De Batterij Houwitser is uniek omdat we een klein, relatief licht en mobiel stuk hebben wat ons gemakkelijk inzetbaar maakt. Bovendien heeft het een hoge vuurcadans, kunnen we munitie gemakkelijk transporteren en snel heel veel vuur leveren voor de infanterie-eenheden.

 

Het zijn de Fransen die deze oefening organiseren?

Ja, dat klopt. Wij voeren de oefening uit samen met het 11 RAMa. Zij zijn met ongeveer 550 personen aanwezig en spelen het overkoepelende orgaan voor oefening KURUN. Wij nemen dus deel als extra batterij onder Frans commando.

 

Voor deze oefening heeft 11 RAMa de leiding en sturen zij ons dus aan. Maar we mengen geen teams, we blijven autonoom werken. Momenteel gebruiken we andere wapensystemen, en die kan je niet zomaar wisselen. Elk wapensysteem vereist een specifieke opleiding om er veilig mee te kunnen werken. In de toekomst daarentegen zullen we met het CaMo-partnerschap over dezelfde wapensystemen en procedures beschikken. We zullen dus intensief kunnen samenwerken door gebruik te maken van de Franse expertise.

 

Is het niet moeilijk om onder bevel te staan van een andere natie? Moet je dan niet plots andere werkmethodes toepassen?

Elk land heeft zijn eigen methodes, maar we werken allemaal grotendeels met NAVO- gebaseerde werkmethodes. Bovendien hebben we al vaker met andere partnerlanden samengewerkt: Duitsland, Nederland en voorheen ook met Frankrijk. Voor de VJTF bijvoorbeeld stonden we eerder al onder Duits commando en deden we dezelfde integratie als hier. We zijn het dus wel gewoon.

 

Dank u voor uw tijd, kapitein Sneyers. Wij wensen u en het bataljon nog een goede verderzetting van de oefening.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D’Haene

Clint Soete