Defensie bedankt medewerkers Red Kite

Op donderdag 7 oktober hebben de minister van Defensie Ludivine Dedonder en Chef Defensie Michel Hofman zo’n 150 medewerkers van operatie Red Kite bedankt. Dat gebeurde tijdens een receptie in de kazerne in Heverlee. Tijdens NEO (Non-combattant Evacuation Operation) Red Kite werden meer dan 1400 rechthebbenden uit Kaboel geëvacueerd.

 

“Red Kite was een bijzondere operatie,” sprak kolonel Bilo de 150 aanwezigen van zowel de Land-, Lucht- als Medische Component toe. “De werkomstandigheden in Kaboel waren enorm belastend, zowel fysiek als emotioneel. Maar de hartverscheurende situaties waren ook een motivatie om professioneel op te treden, met waardigheid en respect. Het bilan van de operatie mag dan ook als zeer positief beschouwd worden. Meer dan 1400 rechthebbenden werden geëvacueerd en alle militairen van het interventiedetachement kwamen veilig en wel thuis. Het was echt teamwerk. Bedankt aan allen,” besloot kolonel Bilo.

 

Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder bedankte de aanwezigen. “NEO Red Kite was een zeer zichtbare operatie, met veel media-aandacht. Deze operaties zijn belangrijk voor ons land en verdienen dankbaarheid en erkenning. Ik weet dat sommigen van jullie vreselijke dingen hebben gezien en dagenlang niet hebben geslapen. Jullie zijn allemaal hard en sterk, maar bovenal ook menselijk. Wees trots op wat jullie hebben gedaan voor ons land, voor Defensie en voor alle mensen die jullie hebben gered. Wij zijn enorm fier,” sloot de minister af.

 

“Daarnaast bedank ik ook iedereen die de families hebben opgevangen, in het bijzonder in Spa en in Lombardsijde,” vulde Chef Defensie Michel Hofman aan. “De nazorg en de beleving van de operatie is bijzonder belangrijk. Ik denk dat operaties als deze burgers en militairen kunnen samenbrengen. Het is een fantastisch voorbeeld van wat Defensie betekent voor onze maatschappij. Geloof in jezelf en nogmaals bedankt,” eindigde admiraal Hofman.

Wilge Decraene

Ritchie Sedeyn