Defensie blijft massaal rekruteren in 2022

Defensie opent 2.500 vacatures voor militairen van het actief kader, 560 voor burgerpersoneel en 910 voor reservisten bij de vier componenten. Op woensdag 15 september heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder nieuwe kandidaturen voor 2022 aangemoedigd tijdens een persconferentie op de Koninklijke Militaire School.

 

In 2021 hebben al 8.277 jongeren gesolliciteerd naar functies bij Defensie: een stijging met 45 procent ten opzichte van 2020. “Defensie heeft nog nooit zoveel nieuwe werknemers aangeworven”, zei de minister. “In 2022 zullen we meer dan 3.000 mensen aanwerven om te bouwen aan de Defensie van morgen. Er zijn vacatures voor alle personeelscategorieën, alle opleidingsniveaus en alle specialisaties, zowel in operationele als in technische functies”, vervolgde zij.

 

Luitenant-kolonel Dominiek Saelens van de Algemene Directie Human Resources presenteerde vervolgens de vele unieke en gevarieerde werkaanbiedingen. De technische functies staan zelfs open voor kandidaten zonder diploma. Als nieuwigheid kunnen zij tijdens hun vorming een opleiding tot technisch bachelor in verschillende specialismen volgen op kosten van Defensie. Nadien kunnen ze dan werken met systemen vol spitstechnologie, waaronder de nieuwe vliegtuigen, schepen en voertuigen.

 

Vrouwen meer dan welkom

 

Tijdens de persconferentie was er een bijzondere oproep aan vrouwen. “Vandaag is iets meer dan negen procent van het militaire personeel vrouw”, verklaarde Ludivine Dedonder. “Van het totale Defensiepersoneel is elf procent vrouw. We willen vrouwen aanmoedigen om te solliciteren, want ook zij hebben hun plaats bij ons.” Defensie wil zijn beroepen aanprijzen bij een vrouwelijk publiek door te benadrukken dat alle vacatures zowel voor vrouwen als mannen openstaan.

 

In 2022 zijn er twee inlijvingsperiodes voor kaderfuncties, voornamelijk voor onderofficieren, maar ook voor een aantal officiersfuncties. Daarnaast zijn er maandelijks inlijvingen voor soldaten en matrozen. De rekruteringsinspanningen blijven doorgaan in 2022, met tal van interactieve informatiecampagnes, jobdagen, ontdekkingsdagen, stages en andere evenementen.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon