Defensie levert steun aan vijf hospitalen na brand in Aarschot

Op vrijdag 22 juli werd rusthuis Sint-Rochus opgeschrikt door een brand. Ten gevolge van dat drama moesten alle bewoners geëvacueerd worden naar andere hospitalen. Voor één persoon kwam hulp te laat, elf anderen werden bevangen door de rook. De volledige bevolking van het rusthuis, 162 personen, moest elders onderkomen krijgen.

 

Als deel van de activering van het rampenplan van Vlaams-Brabant levert Defensie, onder auspiciën van het provinciecommando, steun aan verschillende hospitalen. In dat kader werden vijf verplegers en twaalf ambulanciers ontplooid naar de ziekenhuizen Stuivenberg, Erasmus, Middelheim, Gasthuisberg en Virga Jesse. In principe tot 29 juli zullen zij mee instaan voor de verzorging en zo helpen deze crisis te beheren. Ons ontplooid personeel werkt in een wachtsysteem, in shifts van 8 uur, en levert de steun die de ploegen ter plekke vragen. In totaal zal deze hulpoperatie ongeveer 84 mandagen bedragen, gespreid over 7 dagen.

 

De militairen van dit steundetachement komen allemaal uit eenheden van de Medische Component (23 Medisch Bataljon, 14 Medisch Bataljon en het Medisch Competentiecentrum).

Vincent Bordignon