Defensie op Batibouw: bouw mee aan onze toekomst!

Van 17 tot 25 februari 2024 is Defensie te vinden op Batibouw, de grootste beurs voor bouw, renovatie en interieur in België. Met een interactieve stand in de Brusselse Expo wil ze het grote publiek informeren over haar technische beroepen, opleidingen en carrièremogelijkheden. Voor jong en minder jong, met of zonder ervaring, er is voor elk wat wils.

 

In 2024 zoekt Defensie meer dan 4.000 getalenteerde mensen om haar rangen te vervoegen, waaronder 2.500 militairen in een waaier aan beroepen en specialiteiten. Naast de actieve militaire functies zijn er ook meer dan 400 vacatures voor burgerpersoneel en zo’n 1.050 plaatsen voor reservisten.

 

Interactieve Genie-stand

 

Bij deze jobs horen ook heel wat technische functies die op Batibouw in de kijker gezet worden. Op de interactieve stand van Defensie kunnen bezoekers snel tegels snijden of lampen laten branden door de juiste kabels te verbinden. De defensiemedewerkers staan klaar om vragen te beantwoorden en geven een inkijk in de vele functies die Defensie te bieden heeft.

 

Met twee Genie-bataljons, één in Burcht en één in Amay, en de Genieschool zoekt Defensie voortdurend collega’s in de wereld van de constructie, zoals metsers en elektriciens, maar ook ingenieurs. De Genie is verantwoordelijk voor het aanleggen van wegen, het bouwen van huizen en het werken aan infrastructuur.

 

Samenwerking met de industrie

 

Batibouw is niet alleen een uitgelezen kans om mensen met een technische achtergrond aan te trekken, maar ook om jongeren warm te maken voor een carrière binnen Defensie. In samenwerking met Constructiv, een dienstverlenende organisatie in de bouwsector, geeft Defensie jongeren de kans om ervaring op te doen in de constructiewereld. Gedurende het hele traject worden de jongeren omkaderd door militairen die als coach optreden.

 

“We hebben het project ‘Reboot4You’ gelanceerd, samen met het bedrijfsleven en Defensie”, legde minister van Defensie Ludivine Dedonder uit tijdens haar bezoek. “Defensie biedt een kader om jongeren die mogelijk zijn afgehaakt op de arbeidsmarkt weer op de rails te krijgen. Ze kiezen een opleiding, met name in de bouw, die een paar weken duurt. Nadien gaan ze terug naar de eenheid, waar ze verder worden opgeleid. Na zes maanden hebben ze een job, hetzij in het bedrijf of bij Defensie – als burger of als militair.”

 

Onmisbare functies binnen Defensie

“Defensie is een samenstelling van capaciteiten en subcapaciteiten”, legt de directeur-generaal Human Resources, luitenant-generaal Thierry Esser, uit. “Je hebt de verschillende capaciteiten nodig om klaar te zijn voor een gevecht. Als een van die capaciteiten onder-gedimensioneerd is, dan voer je het gevecht minder goed of kan je het gewoon niet voeren. Het is dus onontbeerlijk om deze competenties binnen te halen.”

 

« Met meer dan 150.000 bezoekers aan Batibouw kunnen we niet anders dan hier aanwezig zijn. Onze medeburgers hebben vaak een beperkt beeld van de beroepen binnen Defensie, terwijl de mogelijkheden net heel breed zijn. Het is daarom belangrijk dat we ook op de plekken zijn waar de mensen die geïnteresseerd zijn, aanwezig zijn.”

 

Je vindt Defensie nog tot en met 25 februari op Batibouw op standnummer 5F.
Kom meer te weten over de verschillende jobs bij Defensie: Werken bij Defensie | Defensie (mil.be)
Geen openstaande vacature? Solliciteer spontaan het hele jaar door!

Wilge Decraene

Ramzy Bentrad

Ramzy Bentrad