Defensie start 250ste actie tegen corona

Defensie heeft vandaag zijn 250ste steunactie gestart in de strijd tegen Covid-19. Zes militairen van de Medische Component gingen aan de slag in het woonzorgcentrum Alphonse Lacourt in Oostende om er de verzorgers bij te staan. Zij nemen de zorgkundige taken over van het personeel dat positief getest heeft op Covid-19.

 

België kan al sinds het begin van de coronacrisis rekenen op de steun van Defensie. Onze militairen worden ondertussen al een jaar lang op medisch, organisatorisch en logistiek vlak ingezet om de zwaarste noden ten gevolge van de pandemie te verlichten. Op het hoogtepunt van de tweede golf, eind november 2020, werden meer dan vijfhonderd militairen ingezet om steun aan de natie te bieden.

 

Onze Medische Component levert medisch en ondersteunend personeel voor woonzorgcentra over het hele land. Daar helpen ze niet alleen het lokale verzorgingspersoneel, ze trainen hen ook om het persoonlijk beschermingsmateriaal correct te gebruiken. Het Militair Hospitaal Koningin Astrid neemt brandwondenpatiënten op uit andere ziekenhuizen en zal gebruikt worden als vaccinatiecentrum, samen met de kwartieren in Brasschaat, Grobbendonk en Leopoldsburg. In hetzelfde ziekenhuis worden tenslotte alle Belgische patiënten voor hyperbare hulp gecentraliseerd.

 

Defensie kan op korte tijd grote logistieke operaties opzetten. België heeft tijdens de coronacrisis geregeld een beroep gedaan op die capaciteit, bijvoorbeeld om mondmaskers aan te kopen en te verdelen. Momenteel zorgt het militair hospitaal voor de levering en opslag van de coronavaccins. Defensie levert ook logistieke ondersteuning bij de vaccinatie en in de rusthuizen en we leveren infrastructuur om testcentra op te richten.

 

Op organisatorisch vlak levert Defensie twee planners en een administratief medewerker aan de taskforce voor de operationalisering van de vaccinatiestrategie. Er zijn ook twee militaire medische planners aan de slag bij de FOD Volksgezondheid.

 

De 250ste steunactie is zeker geen eindpunt. Zolang het nodig is, kan België blijven rekenen op de steun van Defensie in de strijd tegen corona. Onze binnen- en buitenlandse operaties komen daarbij niet in het gevaar.

 

Een uitgebreid overzicht van de steun die Defensie al heeft geleverd, vind je hier.

Stijn Verboven

Gert-Jan D'haene, Ritchie Sedeyn, Vincent Bordignon, Jorn Urbain & Jo Vanden Broeck